In het Volle Leven
  • Info
    • Privacy
    • Abonnementen
    • Plattegrond
    • Spelregels van de Tuin
    • Tuinder
    • Nieuwsbrief
    • Oogstverwachting
    • Oogstbericht
    • Vrijwilligers en Stagiaires
    • Educatie Excursie
    • Tarieven
  • Familiedag
  • Contact
  • Foto's
    • Juni 2006
    • Open dag 2007
    • Zuurkool maken 2008
    • Koken op de tuin 2009
    • Koken op de tuin 2010
    • Open dag 2010
    • wilgentenen vlechten 2010
    • kamp klas 7c 2011
    • Zuurkool maken 2012
    • Atjar maken 2012
    • Maasheggenvlechten 2013
    • Familiedag 2013
  • Assortiment
  • Agenda
  • Recepten
  • Beleving van een oogstlid

Informatie over het oogsten van de gewassen in de tuin 
Klik op de naam voor een recept van het product
Klik op de foto voor informatie over het product

Assortiment en leidraad voor oogsten in de tuin “in het volle leven”.
Via deze lijst willen we aangeven wat de beste methode is om de verschillende groenten te oogsten/plukken/snijden. 
 

aardappel

Foto
We telen op kleine schaal aardappelen, de agrias. De tuinder oogst in de zomer, samen met een paar vrijwilligers, de aardappelen. Als je zin hebt om mee te helpen, ben je van harte welkom! Daarnaast halen we een aantal keren per jaar aardappelen bij een biologische aardappelboer. Je kunt ze, voor een gereduceerd tarief, bij mij bestellen. 

aardbei

Foto
Plukken met steeltje. (steeltje er pas afhalen na het wassen om de smaak te behouden). Let in het begin van de oogst er goed op dat de aardbei rood is. De onderkant is vaak nog groen als de bovenkant al rood is. Daar ze niet bespoten zijn hoeven ze misschien niet eens te worden gewassen!  

aardpeer

Foto
Onder de hoge steel groeien in de grond de aardpeerknolletjes. Graaf ze op met een riek. Zie verder ook bij: wintergroente. 

andijvie

Foto
Trek de andijvie met wortel en al uit de grond, dan blijft ze langer vers dan dat je ze afsnijdt. 

groene asperges

Foto
Als hij ongeveer 20 cm lang is wordt hij bij de grond afgesneden, niet halverwege want deze steel groeit niet meer door. Snij de asperge vóór de kop los wordt.

bloemen

Foto
Op verschillende plaatsen in de tuin staan bloemen. Ook groenbemesters, zoals phacelia, zijn vaak prachtig in de vaas. Pluk gerust een bos, maar laat altijd wat staan. We telen niet de traditionele snijbloemen.

boerenkool

Foto
'Laat het bovenste topje aan de steel zitten en pluk daaronder de bladeren. Dan maakt de plant weer nieuwe bladeren. We mogen de boerenkool oogsten als ‘de vorst erover is geweest’. Dit gezegde ontlokt bij veel mensen een glimlach, toch is het waar:de boerenkool is dan lekker zoet. Zie verder ook bij: wintergroente. 

bosbiet

Foto
Eigenlijk gewoon een rode biet, maar we oogsten ze kleiner en vroeger, al in het voorjaar. Ze zijn zo mals dat je ze rauw kunt eten! Zie verder rode biet.

bospeen

Foto
Pak de riek van onder het afdak en zet deze net naast de peentjes in de grond en wip hem omhoog. Je kunt de peentjes nu zo uit de grond trekken. Peen bewaar je het best als je aarde eraan laat zitten, maar als je ze thuis meteen klaar maakt, kun je beter de aarde er meteen afwassen. 

Foto
Bos-ui

Of lente-ui. We oogsten de ui lekker vroeg, als het loof prachtig mooi groen en lang op de ui staat. We eten de héle ui, dus met loof en al. Pure kracht in het voorjaar!


capucijners

Foto
Capucijners trek je met één hand van de plant, met de andere hand hou je de plant vast. Capucijners moeten in tegenstelling tot peultjes juist wel dik zijn. Dit is wat mij betreft echt een ‘vergeten groente’. Soms denk ik dat mensen op capucijners en bruine bonen neer kijken, maar dit vind ik echt een delicatesse. Wel doppen voor het koken. Later als ze gedroogd aan de plant hangen kun je ze doppen en in een pot bewaren om ze later te eten, maar vers zijn ze het lekkerst.  

Foto
Chinese kool.

Net boven de grond afsnijden. Je mag ook de hele plant, met wortel en al, meenemen.


courgette

Foto
Deze oogst ik iedere dag voor jullie en leg ze in een kist onder het afdak. Als de oogst eenmaal goed op gang is, plaats ik een 'sterretje' bij de courgette en kun je extra meenemen om thuis op zoetzuur te zetten. Kijk voor het recept op de website. 

doperwt

Foto
Doperwten trek je met één hand van de plant, met de andere hand hou je de plant vast. Doperwten moeten in tegenstelling tot peultjes juist wel dik zijn. Wel doppen voor het koken. Later als ze gedroogd aan de plant hangen kun je ze doppen en in een pot bewaren om ze later te eten, maar vers zijn ze het lekkerst.  

fruitbomen

Foto
klik op het fruit hieronder voor meer informatie
In het voorjaar van 2007 zijn verspreid door de tuin fruitbomen aangeplant, hiervan zullen we de komende jaren de volgende vruchten plukken: 
hand- en stoofappel
hand- en stoofpeer
pruimen
walnoot

groenlof

Foto
Groenlof lijkt qua smaak op andijvie, is alleen iets bitterder. Snij de blaadjes net boven de grond af . 

hazelnoot

Foto
Als de hazelnoten rijp zijn vallen ze vanzelf op de grond en kun je ze oprapen.

Foto
Kardoen Lijkt heel erg op de artisjok. Alleen eten we bij de kardoen de bladeren en stelen. De bladeren zijn nogal stekelachtig. Daarom bindt de tuinder tijdens het groeiseizoen de bladeren bij elkaar en dekt ze af met jute. Hierdoor worden ze bleek en zacht.



kleinfruit

Rode bes. Voorzichtig de kwetsbare besjes plukken.
Witte bes. Zie rode bes.
Kruisbes. Zie rode bes.
Zwarte bes. Zie rode bes.

Jostabes. Kruising tussen zwarte bes en kruisbes.
Japanse wijnbes. Zie rode bes.
Framboos. De zomerframboos wordt rood, maar de herfstframboos oranje als je ze kunt oogsten. Voorzichtig plukken.
Braam. Bramen moeten zwart zijn eer je ze plukt.  


knolselderij

Foto
Pak de riek en steek de knol uit de grond. Snij de blaadjes er niet af, ze zijn ook lekker in de soep! Zie verder ook bij: wintergroente. 

knolvenkel

Foto
Oogsten als ‘de knol’ een buikje heeft. Wip met de riek de plant omhoog en neem de venkel met wortel en al mee, dan blijft ze langer vers. Zonde om het loof er af te snijden, dit is als kruiderij goed te gebruiken.

komkommer

Foto
De komkommers groeien in de kas. Neem af en toe een komkommer en laat wat over voor een ander.  

Foto
Koolraap

Je kunt de koolraap zo uit de grond trekken.


kruiden

Foto
klik op de kruiden voor meer informatie
Basilicum. Staat in de kas. Als van ieder plantje een takje wordt afgesneden, net boven een blad, kan de plant doorgroeien.


Bernagie. Oftewel: komkommerkruid. Prachtig paarse-blauwe eetbare bloem. Lekker fris.

Bieslook. Neem een klein bosje stelen in de hand en snij 2cm boven de grond af. De plant groeit dan weer door.

Bonenkruid. Steeltjes afsnijden.

Citroenmelisse. Lekker theekruid. Steeltjes afsnijden.

Geneeskrachtige kruiden. Eigenlijk zijn alle kruiden geneeskrachtig, maar we hebben een paar kruiden in de tuin met een specifieke werking: St. Janskruid, smeerwortel, brandnetel. Vraag er eens naar bij Martine!

Goudsbloem. Ook een geneeskrachtige. In de homeopathie: calendula. Maar we kunnen de bloemen ook eten: prachtig in de sla!

Hysop. Oud kruid. De blaadjes voor in de thee (luchtwegen) of in een saus, of marineren in olijfolie op een geroosterd broodje. Afsnijden. Mooi bloempje voor in de vaas.


Koriander. Pluk in het voorjaar de blaadjes en later in het seizoen de zaadjes.


Lavendel. Lekker in de thee. Steeltjes afsnijden.

Maggiplant (Lavas). Snij een steeltje net boven de grond af en pluk thuis de blaadjes.

Mierikswortel. Oogsten we in november. neem dan een stukje van de wortel mee. Rasp het en doe het in olie.

Oregano. Steeltjes afsnijden.

Pepermunt. We hebben de gewone en de wollige variant. Lekker in de thee of op een toetje. Afsnijden.

Peterselie. We hebben de ‘mooie’ gekrulde en de ‘smaakvollere’ gladde variant. Net boven de grond afsnijden. De peterselie staat, ivm de vruchtwisseling niet in de kruidentuin, maar in het groente veld van de wortelgewassen.

Rozemarijn. Snij of knip een steeltje.

Salie. Lekkere theeplant. Steeltje afsnijden.

Snijselder. Net boven de grond afsnijden. Staat bij de peterselie in het wortelveld.

Tijm. De hele steeltjes met blad en al kunnen afgesneden worden.(Lekker voor bij de bieten).

Venkel. We gebruiken het loof (afsnijden) voor door het eten en later in het jaar de zaadjes voor de thee.  


Verveine. Heerlijk citroenkruid voor in de thee. Takje afsnijden.






koolrabi

Foto
We hebben twee soorten: de paarse en de witte. Kies de grootste eruit en trek ze uit de grond.  

Foto
Meiraap

Je kunt de meiraap, of 'meiknolletjes', zo uit de grond trekken. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden oogsten we de meiraap vanaf juni.


nieuw zeelandse spinazie

Foto
Fantastische zomerspinazie. Het worden hele grote planten. De blaadjes zijn veel steviger dan bij gewone spinazie en houden ook hun vorm na het koken. Snij de steeltjes af en pluk de blaadjes thuis vlak voor het koken. Of snij de takjes heel fijn en maak ze klaar als roerbakschotel.

Foto
oost indische kers.
Wellicht voor velen een vreemde groente. Maar proef het eens, het is verrassend lekker! Je kunt zowel de bloemen (mooi in de sla) als de blaadjes eten. De blaadjes smaken fris en licht scherp. Lekker als fijngesneden in de sla, of heel kort meekoken met bijvoorbeeld spaghetti.

paksoi

Foto
Neem de hele plant, met wortel en al, mee. Voorzichtig want de stelen zijn erg bros. Het eerste deel van het blad bij de nerf is ook te gebruiken.

pastinaak

Foto
Riek naast de pastinaak, flink diep in de grond zetten en omhoog wippen. Zogenaamde 'vergeten groente'. Eigenlijk onbegrijpelijk, want de pastinaak is makkelijk, voedzaam en lekker zoet. Zie verder ook bij: wintergroente. 

peultjes

Foto
Peultjes trek je met één hand van de plant, met de andere hand hou je de plant vast.. Peultjes zijn het lekkerst als ze nog niet dik zijn. Dat kan je voelen: de zaden in de peul zijn nog plat.  

Foto
Pompoen

Er zijn veel verschillende soorten, wij hebben de eetbare traditionele oranje en de groene pompoen (groen van buiten, oranje van binnen en heerlijk zoet). Snij met een mesje het steeltje (zo lang mogelijk) door. Je kunt ze goed bewaren (met een beetje geluk tot in april) bij minimaal 10 graden, dus gewoon in huis. Vrijwel iedereen kent de pompoensoep, maar snuffel ook eens rond naar de vele andere recepten!
 Je hoeft pompoen trouwens niet te schillen, want de schil wordt zacht bij het koken. 

prei

Foto
Pak een schep of een riek van onder het afdakje en zet die vlak naast jouw prei in de grond. Wip de riek even op en de prei komt omhoog en je kan ze er zo uit trekken. Als je ze op de tuin wilt schoonmaken, dan graag ‘het afval’ in de kist bij de pomp doen. Zie verder ook bij: wintergroente. 

raapstelen

Foto
Oogsten we in het voor- en najaar. Neem een bosje in de ene hand en snij met de andere (niet in de vingers snijden!) zo’n 3cm boven de grond af. De plant kan dan doorgroeien.  

rabarber

Foto
Draai de grote stelen met je hand net boven de grond af. Oogsten we tot St. Jan (26 juni). 

Foto
Radijs

We hebben radijsjes in de lente en in de herfst. Lekker pittig! Je kunt ze zo uit de grond trekken.


rammenas

Foto
Het grote broertje van de radijs. Zwarte schil, die je moet schillen. Pittig van smaak, lekker geraspt in een dressing. Je kunt ze zo uit de grond trekken.  Zie verder ook bij: wintergroente. 

rode biet

Foto
De rode biet kun je zo uit de grond trekken. Er staan grote en kleine door elkaar heen, dus let er even op dat je de grootste pakt. De hele grote zijn heerlijk in de soep. Zie verder ook bij: wintergroente. 

rode kool

Foto
Klap de buitenste bladeren naar de beneden en snij daarna de kool met een mes af. Je mag ook de plant in zijn geheel meenemen. Zie verder ook bij: wintergroente. 

romanesco

Foto
Variant van de bloemkool. Zit qua smaak beetje tussen bloemkool en broccoli in. Klap de buitenste bladeren naar de beneden en snij daarna de kool met een mes af.

rucola

Foto
Salade met een nootachtige smaak. Pak een bosje rucola in de hand en snij net boven de grond af, dan groeit ze weer door.

Savooie kool

Foto
Een plaatje op de tuin! Ook bekend als groene kool. Net boven de grond afsnijden en het overtollige blad verwijderen.  

schorseneren

Foto
De schorseneer is heel lang. Pak een schep en graaf een klein geultje naast de schorseneren. Zet vervolgens de schep in de geul en steek de schorseneren zo diep mogelijk uit. Voor het koken rasp je het zwarte schilletje eraf. Qua smaak worden ze met asperges vergeleken. Zie verder ook bij: wintergroente. 

sjalotten

Foto
 Als het loof grotendeels is afgestorven oogst ik de sjalotten en leg ze te drogen op het land. Je kunt ze dan oprapen.

sla (diverse soorten)

Kropsla. Deze kun je vlak boven de grond afsnijden. Door de snede met wat water deppen om de melk weg te wassen wordt hij minder bitter. Als je het struikje met wortel en al plukt en de aarde uit de wortels wast blijft hij langer goed in de koelkast. Je kunt hem ook in een kopje water zetten op het aanrecht.
Eikenbladsla. Zie kropsla.
Bataviasla. Prachtige stevige sla. Oogsten als alle andere sla.
Lollo bionda en lollo rossa sla. Kan op dezelfde manier als boven. Ook kunnen alleen de blaadjes worden geplukt zodat de plant kan doorgroeien.
Pluksla. Hier worden alleen de blaadjes geplukt. Deze sla wordt vanwege haar milde smaak vaak erg door kinderen gewaardeerd.

 snijbiet

Foto
We hebben deze ouderwetse groente in drie kleuren: rood, groen en geel-groen. Snij de stelen net boven de grond af. We eten vooral de stelen, rauw of geroerbakt. Maar je kunt de bladeren ook, mits ze niet te oud zijn, klaarmaken als spinazie. Afhankelijk van de winter eten we ze soms tot in februari! 

snijbonen

Foto
Plukken als spercieboon. Ze mogen niet te dik zijn, de zaden moeten nog plat in de huls liggen. Let bij het klaarmaken er op dat je de ‘haar’ aan de zijkant van de boon er met een mesje aftrekt.  .

sperciebonen

Foto
Je trekt ze met één hand van de plant, met de ander hou je de plant vast zodat je niet de hele plant uit de grond rukt. Als we een tijdje van een bed oogsten en de bonen dreigen te dik te worden geef ik een seintje en kunnen we het bed leeg oogsten. Je kunt ze prima invriezen (ongekookt). Als je ze uit de vriezer haalt: niet koken, maar bakken! 

spekbonen

Foto
Wij hebben de heerlijke 'Neckarkönigin". De spekboon is een groot model spercieboon. Hij kan behoorlijk groot en dik worden en blijft toch lekker mals. Dus pluk de grootste, maar voordat ze geel worden.  

spinazie

Foto
Oogsten we als een van de eerste groenten in de lente: hebben we spinazie, dan is het tuinseizoen weer begonnen! Per plantje in de hand nemen en vlak boven de grond afsnijden. Als ze iets is doorgeschoten wat hoger pakken zodat de dikke stelen blijven staan. Ook is het aan te bevelen om eventuele knoppen of bloemen eerst uit het plantje te knijpen voor het snijden. Dat komt de smaak ten goede.

spitskool 

Foto
Eten we vanaf mei. De spitskool is klaar als de kool hard aanvoelt. Net boven de grond afsnijden en het overtollige blad verwijderen.  

spruitjes

Foto
Zo klein als het spruitje is, zo groot is de plant waaraan ze groeit. De spruitjes groeien aan de steel en als ze op grootte zijn, ongeveer 2 ½ cm doorsnede, kun je ze makkelijk van de steel af trekken. Als het niet makkelijk gaat zijn ze nog niet oogstrijp. Als alle spruitjes van de plant zijn geoogst, kun je ook nog de 'spruitenkop' meenemen en bijvoorbeeld klaarmaken als 'spruitenstamp'. Zie verder ook bij: wintergroente. 

suikererwten

Foto
Beter bekend als sugarsnaps. Plukken als capucijners. Een soort kruising tussen erwten en peultjes. Je mag ze oogsten als ze al wat dikker zijn, maar hoeft ze niet als erwten te doppen. Je kunt ze als peultjes klaarmaken: in zijn geheel in de pan. Kort koken hoor!

suikermais

Foto
Suikermais kan geoogst worden als de haren aan de kolf bruin zijn, de korrels zijn dan geel geworden. De kolf in de hand nemen, naar de grond buigen en van de stam breken. Soms moet er ook even aan gedraaid worden. De schudbladen om de kolf laten zitten om zo lang mogelijk vers te houden.  

tomaten

Foto
We hebben de gewone ronde en de kleine cherrytomaat. We hebben een kleine kas en daardoor geen overvloed aan tomaten. Hou daarom rekening met elkaar. Neem af en toe een portie mee en laat de volgende keer liggen voor een ander. 

tuinbonen

Foto
De peulen van de tuinboon moeten ongeveer 1 ½ cm doorsnede hebben als je ze oogst. Omdat je de peulen zelf niet ziet (ze liggen in de lange groene huls), moet je met je vingers voelen of ze de goede grootte hebben.

tuinkers

Foto
Tuinkers hebben we vanaf april tot ergens in oktober. We zaaien het, samen met de rucola, iedere maand een keer, zodat we steeds vers hebben. Net boven de grond afsnijden.  

uien

Foto
We hebben de rode en gele ui. Als het loof grotendeels is afgestorven oogst ik de uien en leg ze te drogen op het land. Je kunt ze dan oprapen. Neem meteen een voorraad mee, want als ze weer nat worden komt dat de bewaarbaarheid niet ten goede. Bewaren: één laag uien op een gaasbodem waar de wind door heen kan, of rijgen in een sliert. Vorstvrij en droog bewaren kun je er de winter mee door.  

Foto
Veldsla
Echt een wintergroente. Als bijna alle groenten kapot gevroren zijn, dan staan de groene blaadjes van de veldsla nog trots op het land. Snij net boven de grond af.


Foto
Wintergroente

Net voordat de vorst invalt, meestal november-december, organiseren we een winteroogstdag. Op deze dag oogsten we gezamenlijk verschillende groenten, die je gedurende de winter heel goed kunt bewaren: rode biet, pastinaak, winterpeen, schorseneren, rode en witte kool, aardpeer, rammenas, knolselderij, prei, spruitjes, boerenkool. Naast deze groenten hebben we eerder al de uien en de pompoen meegenomen, die we goed thuis kunnen bewaren. En dan hebben we misschien ook nog wat in de vriezer (diverse boontjes, spitskool, suikermais, enz.). We hoeven dus niet te verhongeren in de winter! Voor meer informatie: vraag aan de tuinder.


winterpeen

Foto
Riek ernaast zetten, flink diep in de grond, en omhoog wippen. Zie verder ook bij: wintergroente.   

Foto
Winterpostelein

Lekker als sla in de winter en natuurlijk als stamppot. Net boven de grond afsnijden.


witte kool

Foto
Buitenste koolbladeren naar beneden klappen. Vervolgens de kool af snijden. Ergens in oktober gaan we, voor wie dat wil, gezamenlijk zuurkool maken. Zie verder ook bij: wintergroente. 

Foto
Wortelpeterselie
Zet de riek ernaast en wip de wortel omhoog. Niet het loof afsnijden, want je kunt alles van de plant eten!



Foto
Yacon.
De tuinder oogst in oktober de knollen en legt ze in een kistje neer in de veldkeuken. Van daar kun je ze meenemen.

Powered by Create your own unique website with customizable templates.