Voor de bouillon: een stuk soepkip om bouillon van te trekken of bouillonblokjes of groentenat (vooral lekker van zoete groente als pompoen of wortel) van gisteren. Afhankelijk van de soort bouillon 2 theelepels zout toevoegen. 1 ongeschilde ui 6 middelgrote uien 2 liter bouillon 2 laurierblaadjes 4 eetlepels bloem 3 eetlepels olijfolie 2 eetlepels roomboter 1 of 2 eetlepels zachte azijn (bijvoorbeeld appel- of rijstazijn) 1 eetlepel fijn gesneden tijm 2 theelepels karwij of venkelzaad 1 eetlepel suiker
Voor de bouillon: doe in 1 liter water een ui met schil (geeft een mooie bruine kleur aan de soep), de laurierblaadjes en breng het aan de kook. Laat vervolgens 10 minuten zachtjes doorkoken.
Schil de andere uien en snij ze in dunne halve plakjes. Bak ze in de boter en olie op een matig vuur met de de karwij of venkelzaad. Doe na 10 minuten de suiker erbij. Bak daarna nog 5 minuten. Voeg daarna de bloem en tijm toe en bak 1/2 minuut lang, stevig roeren! Haal de ui uit de bouillon en giet een kopje hete bouillon er bij en bindt het tot een gladde massa. Giet daarna al roerend de rest van de bouillon er bij. Voeg 1 liter water toe.
Laat de soep een half uur lang op het kleinste pitje doortrekken. Voeg op het laatst de azijn toe. Even proeven en eventueel peper en zout toevoegen.
Om het feestelijk te maken kun je 8 sneetjes stokbrood roosteren in de koekepan. Pel een grote teen knoflook en wrijf ze stevig over het geroosterde brood.
Franse uiensoep
Ingrediënten:
500 gr uien 1 grote wortel 4 geperste teentjes knoflook 40 gr boter en 3 eetlepels olijfolie 2 eetlepels bloem 1,5 l. runderbouillon(mag ook vegetarisch) 3 laurierblaadjes wat thijm pesto Gruyere
Snij de uien in ringen. Stoof de uien en knoflook in de boter met olie ongeveer 20 min. Strooi de bloem er over. en doe de bouillon er bij. Breng zachtjes aan de kook. Voeg de wortel, laurierblaadjes en thijm toe en laat 40 min heel zachtjes sudderen. Breng evt op smaak met peper en zout.
Verwijder wortel, laurier en thijm. Doe de soep in grote, vuurvaste kommen. Rooster voor elke kom een sneetje brood. Bestrijk een kant van het brood met pesto. Leg het brood op de soep en bestrooi met grof geraspte Gruyere. Zet de kommen even onder de gril.