Beleving van een paar oogstleden
Carmen:
"Oogsten in de tuin van In het Volle Leven, geeft je precies wat gelikte reclames van grootgrutters en voedselfabrieken, je alleen maar voorspiegelen: écht vers, uit de volle grond, met aandacht geteeld, met respect voor het gewas en al het leven eromheen, met een eerlijker prijs voor de tuinder, van het seizoen, uit de regio, kortom vitale voeding. En ja, dan neem je even de tijd om het land op te gaan en je maaltje af te snijden of met de riek los te maken. Da's misschien even wennen, als je gewend bent met je karretje langs het groente-en fruitvak te snellen.
De bonus is dat je met heel je aandacht in de natuur bezig bent en daarna met nieuwe energie over gaat tot de orde van de dag. "
"Zó van het land, helemaal zelf uitgezocht en geoogst, zó in de keuken en op je bord. Je moet er wat voor doen, maar dan heb je ook wat: écht eten!"
Anneke:
"Zaterdagochtend, een echte midzomermorgen: de geur van gemaaid gras. De lucht is een beetje loom en nog niet te warm. Ik fiets naar de tuin en ben blij dat ik daar mijn eten mag gaan halen. Vandaag wil ik piccalilly gaan maken, met uien en nog meer andere groenten uit de tuin. De tuin is op deze morgen een oase van rust . Alles is fris van de regen van daags van tevoren, en nog nat van de dauw. De zon schijnt en heeft er zin in vandaag. De schapen van Cor, de buurman maken het plaatje helemaal compleet. Het is een week geleden dat ik in de tuin was en alles is erg gegroeid. De broccoli, heel veel kooltjes zijn er al uit geoogst en de plant maakt gewoon steeds nieuwe. Dit gaat door tot het eind van de zomer. Als je een bloemknop eruit haalt blijft hij doorgroeien. Het is zijn aard is om te gaan bloeien en te zorgen voor zaad. Als de kool geoogst word, voor dit proces af is blijven er steeds nieuwe komen. Prachtig toch! De mooie grijze koolbladeren, nog nat van de dauw, glanzen in de zon , even nog en alles is weer droog. Ik snij er ook wat van en loop door naar de sla. Een gekleurde slinger van de verschillende soorten versiert de aarde. Een paar lollo’s neem ik mee. In de kas mag ik van Hans een komkommer meenemen, eigenlijk is hij nog een beetje te klein. Ik wil hem in de piccalilly doen. Hans helpt deze morgen de planten met het klimmen langs de touwen. De tomaten, in de andere kas, hebben al heel veel groene vruchten , de zon gaat zorgen dat ze rode wangen krijgen en lekker zoet worden. Uit de kruidentuin oogst ik wat bieslook, tijm, rozemarijn, selderij en peterselie. Vorige week heb ik kruiden geoogst die nu op een donkere plek te drogen hangen. Rondom de bijenkast, die een beschutte plaats heeft achterin de kruidentuin is het een komen en gaan van bezige bijen. Hier grenst de tuin aan een stukje natuurgebied. Daar stroomt ook de Jansbeek. De bijen kunnen daar dus naar hartenlust rondzingen en nectar verzamelen. Dit plekje, achterin de tuin, is een heel stil stukje tuin. Er staat een bank, hier kom je tot rust. Op deze zomerse zaterdagmorgen kan ik er niet genoeg van krijgen. Ik loop langs de haag met zwarte en rode bessen naar de pomp. De bramen beginnen al te kleuren. De gele en rode frambozen zijn bijna op. Wijnbessen, wie kent ze, staan er heel veel aan de struiken. Het is een heel decoratief besje in de knop, en lekker zoet als het rijp is. De aardbeien zijn op maar aan sommige planten staan alweer nieuwe bloemen voor nog meer vruchten. Ik pluk nog wat tuinbonen en kapucijners. Als laatste loop ik naar het veld met de verschillende soorten uien. De sjalotten laten zien dat ze geoogst willen worden, het loof is aan het verdorren. Je kunt de nestjes zo uit de grond halen . Er staat ook knoflook, rode en gele uien die mogen nog even blijven staan. De zon staat intussen hoog aan de hemel, het is lekker warm. Met mijn fietstas vol groente fiets ik naar huis. Ik ga lekker piccalilly maken, mijn dag kan niet meer stuk.
"Oogsten in de tuin van In het Volle Leven, geeft je precies wat gelikte reclames van grootgrutters en voedselfabrieken, je alleen maar voorspiegelen: écht vers, uit de volle grond, met aandacht geteeld, met respect voor het gewas en al het leven eromheen, met een eerlijker prijs voor de tuinder, van het seizoen, uit de regio, kortom vitale voeding. En ja, dan neem je even de tijd om het land op te gaan en je maaltje af te snijden of met de riek los te maken. Da's misschien even wennen, als je gewend bent met je karretje langs het groente-en fruitvak te snellen.
De bonus is dat je met heel je aandacht in de natuur bezig bent en daarna met nieuwe energie over gaat tot de orde van de dag. "
"Zó van het land, helemaal zelf uitgezocht en geoogst, zó in de keuken en op je bord. Je moet er wat voor doen, maar dan heb je ook wat: écht eten!"
Anneke:
"Zaterdagochtend, een echte midzomermorgen: de geur van gemaaid gras. De lucht is een beetje loom en nog niet te warm. Ik fiets naar de tuin en ben blij dat ik daar mijn eten mag gaan halen. Vandaag wil ik piccalilly gaan maken, met uien en nog meer andere groenten uit de tuin. De tuin is op deze morgen een oase van rust . Alles is fris van de regen van daags van tevoren, en nog nat van de dauw. De zon schijnt en heeft er zin in vandaag. De schapen van Cor, de buurman maken het plaatje helemaal compleet. Het is een week geleden dat ik in de tuin was en alles is erg gegroeid. De broccoli, heel veel kooltjes zijn er al uit geoogst en de plant maakt gewoon steeds nieuwe. Dit gaat door tot het eind van de zomer. Als je een bloemknop eruit haalt blijft hij doorgroeien. Het is zijn aard is om te gaan bloeien en te zorgen voor zaad. Als de kool geoogst word, voor dit proces af is blijven er steeds nieuwe komen. Prachtig toch! De mooie grijze koolbladeren, nog nat van de dauw, glanzen in de zon , even nog en alles is weer droog. Ik snij er ook wat van en loop door naar de sla. Een gekleurde slinger van de verschillende soorten versiert de aarde. Een paar lollo’s neem ik mee. In de kas mag ik van Hans een komkommer meenemen, eigenlijk is hij nog een beetje te klein. Ik wil hem in de piccalilly doen. Hans helpt deze morgen de planten met het klimmen langs de touwen. De tomaten, in de andere kas, hebben al heel veel groene vruchten , de zon gaat zorgen dat ze rode wangen krijgen en lekker zoet worden. Uit de kruidentuin oogst ik wat bieslook, tijm, rozemarijn, selderij en peterselie. Vorige week heb ik kruiden geoogst die nu op een donkere plek te drogen hangen. Rondom de bijenkast, die een beschutte plaats heeft achterin de kruidentuin is het een komen en gaan van bezige bijen. Hier grenst de tuin aan een stukje natuurgebied. Daar stroomt ook de Jansbeek. De bijen kunnen daar dus naar hartenlust rondzingen en nectar verzamelen. Dit plekje, achterin de tuin, is een heel stil stukje tuin. Er staat een bank, hier kom je tot rust. Op deze zomerse zaterdagmorgen kan ik er niet genoeg van krijgen. Ik loop langs de haag met zwarte en rode bessen naar de pomp. De bramen beginnen al te kleuren. De gele en rode frambozen zijn bijna op. Wijnbessen, wie kent ze, staan er heel veel aan de struiken. Het is een heel decoratief besje in de knop, en lekker zoet als het rijp is. De aardbeien zijn op maar aan sommige planten staan alweer nieuwe bloemen voor nog meer vruchten. Ik pluk nog wat tuinbonen en kapucijners. Als laatste loop ik naar het veld met de verschillende soorten uien. De sjalotten laten zien dat ze geoogst willen worden, het loof is aan het verdorren. Je kunt de nestjes zo uit de grond halen . Er staat ook knoflook, rode en gele uien die mogen nog even blijven staan. De zon staat intussen hoog aan de hemel, het is lekker warm. Met mijn fietstas vol groente fiets ik naar huis. Ik ga lekker piccalilly maken, mijn dag kan niet meer stuk.