In het Volle Leven
  • Info
    • Privacy
    • Abonnementen
    • Plattegrond
    • Spelregels van de Tuin
    • Tuinder
    • Nieuwsbrief
    • Oogstverwachting
    • Oogstbericht
    • Vrijwilligers en Stagiaires
    • Educatie Excursie
    • Tarieven
  • Familiedag
  • Contact
  • Foto's
    • Juni 2006
    • Open dag 2007
    • Zuurkool maken 2008
    • Koken op de tuin 2009
    • Koken op de tuin 2010
    • Open dag 2010
    • wilgentenen vlechten 2010
    • kamp klas 7c 2011
    • Zuurkool maken 2012
    • Atjar maken 2012
    • Maasheggenvlechten 2013
    • Familiedag 2013
  • Assortiment
  • Agenda
  • Recepten
  • Beleving van een oogstlid


Oogstbericht
 
    25 februari 2021
 
 
Bijna vier weken geleden hebben we de eerste bakken plantgoed in de kas gezaaid: bloemkool, spitskool, bataviasla en kropsla. En toen kwam de sneeuw en meteen daarop volgde een flinke vorst. Martine en ik gingen met dikke isolatieplaten naar de kas en pakten het plantgoed helemaal in. Elke dag ging ik even naar de tuin om te kijken. En ja, de vorst drong uiteindelijk ook door de dikke isolatie heen. De kleine perspotjes waren bevroren. Zouden de zaadjes het houden? Ik hield er ernstig rekening mee dat we alles overnieuw zouden moeten zaaien.
Toen de sneeuw gesmolten was en de vorst zich terug had getrokken heb ik de bakken plantgoed in het dompelbad gezet. De kluitjes zogen zich vol met water en de volgende ochtend al verschenen er kleine groene sprietjes boven de bruine perspotjes: de spitskool had er zin in!
Inmiddels is ook de bloemkool omhoog gekomen. De sla is zich nog aan het bezinnen.
 
Ja, en nu is het ineens lente! De afgelopen dagen waren zo ongelooflijk zacht dat ik me niet in kon houden en vroeger dan gewoon in de volle grond ben gaan zaaien: spinazie, tuinkers, rucola en raapsteel. Ik zie elke dag een beetje meer de dikke rode puntjes van de rabarber boven de aarde verschijnen. Het nieuwe tuinjaar is duidelijk begonnen.
 
Gisteren hebben we gekeken bij de witlof en er een aantal hele mooie kropjes uitgehaald. We kunnen ze gaan oogsten. Anders dan vorig jaar toen ik steeds een kistje oogste en in de veldkeuken neerzette, leek het ons goed dat iedereen nu zelf de witlof uitgraaft. Het is niet moeilijk en voor de zekerheid heb ik een heuse instructievideo meegestuurd. Als we ze zelf oogsten drogen ze niet uit en blijven ze verser. Doe het wel voorzichtig en gewoon met de hand, niet met de riek! Als je gewoon begint bij waar de vorige is gebleven dan komt het goed. Ze staan in één rij onder de rug.
Als je er niet uit komt, vraag gerust, dan doe ik het even voor.
Gooi de wortel niet weg! Die is namelijk erg gezond en kun je ook gebruiken. Er zit inuline in, en ook ijzer en magnesium. Ze is een lever- en miltreiniger en ook bloed- en nierreinigend. Je kunt het gebruiken als thee, maar ook gewoon eten. Niet teveel in een keer.
Witte wijnaftreksel ( 30 gr. witlofwortel op 700ml wijn 2 weken laten trekken)  of siroop ( 500gr. sap van de wortel op 500gr. suiker inkoken).
Mocht je dit niet willen, snij dan thuis het kropje een paar centimer boven de wortel af en herplant de wortel in je tuin. Hij zal weer opnieuw gaan uitlopen en een hoge plant vormen met prachtige cichoreibloemen.
 
We hebben gisteren wat prei geoogst en in de veldkeuken neergelegd. Graag daar eerst uit meenemen.
In de veldkeuken staan ook glazen potten die je mee mag nemen.
Verder hebben we een vraag. Heeft iemand een klein kastje over die we als minibibliotheek kunnen gebruiken? Het kastje komt weer in de veldkeuken te staan.
 
Er is nog steeds boerenkool, een beetje wortelpeterselie en ramenas en volop veldsla en winterpostelein. Ook de snijbiet en de groen- en roodlof beginnen weer opnieuw uit te lopen.
 
Ik wil iedereen bedanken die feedback heeft gegeven op de brief die ik vorige week heb gestuurd. In grote lijnen is iedereen het eens met de voorstellen. Ik zal het op de nota’s verwerken die jullie half maart ontvangen.
 
-Nieuw: witlof
-telefoonnr. Tuinder: 06-17127136

 
 
 
 
 
Overzicht
 
 
Veld 2: wortelpeterselie, witlof (zie opmerkingen en video)
 
Veld 4: ramenas, boerenkool
 
Veld 5: winterpostelein, veldsla, snijbiet, roodlof, groenlof
 
Veldkeuken: prei
   
 
 
 
 
 
                                                                                                                     
 
 

 

Als je wilt weten wat de oogstverwachting is van het komende jaar? klik dan hier
Foto
Aangestuurd door Maak uw eigen unieke website met aanpasbare sjablonen.