Oogstbericht
20 april
Uitdaging voor de tuin: Veel van wat we hebben geplant en gezaaid dekken we af tegen de duiven. Denk dan aan kool en ook tuinboon en peulen. Dat ging tot op heden altijd goed. Als de planten groot genoeg zijn halen we het gaas weg en blijven de duiven ervan af. Dit jaar ging dat niet goed. Toen we de kolen wilden schoffelen bleken er veel plantjes gesneuveld te zijn. Slakken… Die zaten natuurlijk lekker veilig onder dat gaas, ongehinderd door vogels en andere roofdieren, van de jonge aanplant te knabbelen. Hetzelfde is gebeurd bij een deel van de tuinbonen. Die gaan we morgen bijzaaien. Ook de peulen en de kapucijners hebben een behoorlijke tik gekregen. Ook die hebben we bijgezaaid. Frustrerend, het is een hoop extra werk en achterstand in tijd, en we hebben nieuw zaad moeten bestellen.
Ik heb nu het gaas weggehaald en nu maar hopen dat de duiven zich een beetje inhouden. Het is kiezen tussen twee kwaden: duiven of slakken. Het is wel een uitdaging voor de tuin. We denken en geloven in kringlopen, in ecosystemen. Als het systeem sterk genoeg is, dat betekent voldoende biodiversiteit, dan zijn er voldoende roofdieren om de plaagdieren op te eten. ik vertrouw er ook op dat het evenwicht zich herstelt, maar het is duidelijk dat het op dit moment uit balans is.
Tuinwerkdag en basilicum zaaien: op de volgende tuinwerkdag, op 6 mei, gaan we naast het werk ook basilicum zaaien. Als je dat wil neem dan een pot mee van thuis. Wij zorgen voor tuinaarde en zaadjes. Dan heb je straks lekkere basilicum.
Daslook: in de kruidentuin, onder de walnoot. Pluk een paar blaadjes.
Brandnetels: wil je lekkere en gezonde brandnetels, oogst ze dan in de tuin, bijvoorbeeld in de kruidentuin. Maar niet op het pad naast het klein fruit richting de boomgaard. Vervelend om te zeggen, maar de buurman heeft de brandnetels aan zijn kant vorig jaar bespoten. Wat helemaal geen zin heeft, want ze komen net zo hard terug, maar het is voor ons natuurlijk erg vervelend.
Andere wildpluk: overal te vinden in de tuin: paarse dovenetel, kweekgras, paardenbloem, weegbree, rucola, mierikswortelblad, berkenblad, hemelsleutel, veldkers, barbarakruid, melde, winterpostelein, ereprijsbloemetjes
Oogstoverzicht
Veld 2: aardpeer, meerjarige kool, bloemen en kleine blaadjes van de boerenkool en de palmkool
Veld 4: prei
Veld 6: eeuwige moes (meerjarige kool. Pluk de bladeren), alpine sla, schorseneren, pastinaak, aardpeer
Veldkeuken: bibliotheek
.
.
Als je wilt weten wat de oogstverwachting is van het komende jaar? klik dan hier