Novembersalade Ingrediënten:
2 blaadjes krulandijvie 1 blaadje gewone andijvie 1 hand spinazie 2 jonge stengels snijbiet 1 klein handje winterpostelein 2 blaadjes rucola 3 eetlepels geraspte rode kool 3 eetlepels geraspte wortel 2 eetlepels geraspte ramenas 2 eetlepels venkelgroen een halve zure appel in blokjes Dit allemaal met een schaar voorzichtig fijn knippen en in een kom doen. Deze salade is op haar lekkerst zonder dressing! Venkelsalade
Ingredienten: 250gr peultjes,
4 worteltjes in dunne reepjes, 3 venkelknollen in fijne reepjes of kleine blokjes, 3 lente uitjes in schuine stukjes gesneden, 2 eetlepels fijngesneden peterselie, alleen de blaadjes gebruiken, 1 eetlepel citroensap, 3 eetlepels olijfolie, een beetje peper en zout, 125 gr geitenkaas in kleine brokjes, een handje ongezouten cashewnootjes , 1 klein citroentje in partjes Breng in een pannetje een flinke bodem water aan de kook en doe daarin de venkel, worteltjes en de peultjes. Kook alles 3-4 minuten en giet het over in een vergiet. Afspoelen met koud water. Maak een dressing van het citroensap en de olijfolie en het peper en zout. Doe de afgekoelde groenten in een kom en sprenkel de dressing erover. Doe de peterselie en de lente-uitjes er nog bij en schep alles los door elkaar. Strooi de geitenkaas en de nootjes erover. Garneer met kleine partjes citroen. Serveer het met koude lekker korrelige couscous. |
Venkelsoep
Nodig voor 2 liter soep: 2 knolvenkel, 1 wortel, 1 steeltje groenselderie, 2 teentjes knoflook in stukjes, 3 tuinkruiden tabletten, 2 ons bloem, room culinair, peper en zout naar smaak, bosuitjes of verse bieslook Knolvenkel in smalle reepjes snijden. Twee liter water aan de kook brengen. Knolvenkel ,wortel,groenselderij en tuinkruiden tablet erbij doen. Dan alles 3 a 4 uurtjes op de kleinste stand laten trekken. Soep zeven, maak een roux van boter of olie en bloem en bind hiermee het nat. Even doorkoken, eventueel weer wat van de uitgezeefde groenten erbij doen. |
Venkel gevuld met notenrijst en sinaasappelsaus
Ingredienten: 2 grote venkelknollen (ca. 700 gr.), 1 ui, 1 rode paprika, 1 prei, 100 gr. cashewnoten of walnoten, zout, 2 eetl. zonnebloemolie of olijfolie, 150 gr. zilvervliesrijst, 1 eetl. gehakte tijm, 2 dl. Sinaasappelsap, 1/2 eetl. aardappelmeel, 1 sinaasappel Maak de venkel schoon. Verwijder de stronk en de stelen en bewaar het venkelgroen. Halveer de venkelknollen en hol ze met een mesje iets uit. Kook ze in ruim water met zout 10-12. min. Giet af, bewaar het kookvocht en houd de venkel warm. Snijd de rest van de venkel in blokjes. Snipper de ui, verdeel de paprika in blokjes en de prei in ringetjes. Hak de noten grof en houdt enkele noten apart voor de garnering. Verhit de olie en roerbak de gesneden groente 3 minuten. Voeg de rijst erbij en bak deze 2 minuten mee. Schep de helft van de tijm en 1 dl. venkelvocht erdoor en kook het mengsel afgedekt 12-14 minuten. Verwarm intussen het sinaasappelsap met 1/2 dl water en de rest van de tijm. Bind de saud met aardappelmeel gemengd met 1 eetl. sap. Roer de gehakte noten door de rijst. Schep het rijstmengsel in de venkel. Verdeel de ssaus over de borden en zet de gevulde venkel erop. Garneer met partjes sinaasappel, noten en venkelgroen. |