Ingredienten: Voor de andijvie stamppot: 1 flinke krop andijvie 1 kilo aardappels 3/4 liter warme melk of zelfgemaakte groente bouillon, een klontje roomboter, peper uit de molen, versgemalen nootmuskaat, zout naar smaak een eetlepel zoete rijstazijn of een eetlepel gewone azijn eventueel verse biologische braadworst
Voor de appel compote: 1 kilo goudrenetten een stukje pijpkaneel wat citroensap en rasp een beetje kardemom poeder.
De puree: Schil en was de aardappelen, snij ze in stukjes en kook ze gaar. Maak er een lekkere puree van. Hiervoor gebruik je de warme melk of warme groentebouillon, peper, zout, nootmuskaat en een klontje roomboter. Stamp de aardappelen met een stamper. Vaak worden er voor puree bloemige aardappelen gebruikt, maar elk soort aardappelen is geschikt voor puree als je maar zorgt dat de aardappelen goed gaar zijn.
De andijvie snijden: Nu gaan we de andijvie wassen. Begin met de krop op z’n kop goed door ruim water te halen, is er dan nog zand haal dan de buitenste bladeren eraf en was de zand goed van de stelen. Omdat we vandaag een stamppot maken van rauwe andijvie gaan we da groenten heel fijn snijden, gebruik een scherp mes en begin bij de onderkant van de krop. Neem zoveel andijvie dat je het stevig vast kunt houden, en snij er heel dunne sliertjes van. zorg dat je het laatste kootje van je vingers kromt i.v.m. veilig snijden.
De stamppot: Vlak voor het opdienen gaat de rauwe groenten door de puree, een beetje rijstazijn erbij en weer op temperatuur brengen terwijl je het hele zaakje vermengt. Pas goed op dat je dit niet te lang doet.
Voor de braadworst: We doen we een bodempje water in de braadpan, hier gaat de worst in. Zet de pan op het vuur en laat het water verdampen, prik in de worst dan komt er wat vet uit waar je de worst verder in kunt laten bakken. Als het te droog wordt kun je er een beetje water bij doen. Eventueel kun je van het aanbaksel jus maken voor over de puree door hier wat water aan toe te voegen, zoals in grootmoeders tijd.
De appelcompote: schil de appels met een dunschiller en snijdt ze in stukjes. Doe ze in een pan met een bodempje water. Zet ze met alle ingrediënten op een zacht vuurtje en laat langzaam aan de kook komen. Zorg dat er voldoende water in blijft. Om het kookproces te versnellen schep je de appels om. Blijf bij de compote en let op dat het niet aanbakt. Roer niet door aangezien je dan appelmoes krijgt. De compote is klaar als de stukjes appel wat uit elkaar vallen. Laat de stukjes zoveel mogelijk heel. De compote kun je warm en koud eten.
Novembersalade
Ingrediënten:
1 kropje andijvie, neem het hart, het malse blad 5 blaadjes nieuw-zeelandse spinazie 2 jonge stengels snijbiet, rood en geel 1 hand winterpostelein 5 blaadjes rucola 5 eetlepels geraspte wortel 1/2 eetlepel venkelkruid (niet de knolvenkel) 1/2 zure appel in blokjes 2 eetlepel geroosterde pijnboompitten enkele eetbare bloemen (oost indische kers, 3 kleurige viooltjes, komkommer kruid, goudsbloem) 5 eetlepels geraspte kool rood, wit, of koolrabi 1 kleine rammenas (maximaal 3 eetlepels)
Deze salade is op haar lekkerst zonder dressing. De andijvie wordt klein gesneden zoals omschreven in het recept voor andijviestamppot. de overige groenten klein snijden of klein knippen. alles door elkaar mengen. De kool en de rammenas als laatste schoonmaken, raspen en toevoegen.
Direct serveren i.v.m. oxideren van rammenas. Dit tast de kleur en smaak van de rammenas aan.