Gevulde koolrabi
![]() Ingrediënten:
4 koolrabi’s, plak ham van 200 gr. 200 gr. champignons fijngehakt , 1 hardgekookt ei , zout en peper, 1 tl. paprikapoeder , 100 gr. geraspte kaas . Verwarm de oven voor op 200 C. Schil de koolrabi’s en kook ze 10 minuten in ruim water met zout. Haal ze er uit en bewaar het kookvocht. Laat ze iets afkoelen. Snij er een kapje af en hol ze uit met een lepel. Snij het uitholsel fijn met de champignons , de ham, het ei, de helft van de kaas, het zout en de peper. Vul de koolrabi’s met dit mengsel en zet ze in een ingevette ovenschaal. Schenk een laagje van het kookvocht op de bodem en bestrooi ze met de rest van de kaas. Laat de koolrabi’s in de voorverwarmde oven in ongeveer 20 minuten gaar worden. |
Koolrabibladeren
![]() Ingredienten: 10 grote bloemkoolbladeren of koolrabibladeren -
2 teentjes knoflook - 50g mager rookspek Couve mineiro is een koolsoort die hier onbekend is. De beste vervanging is het loof van bloemkool of eventueel de bladeren van koolrabi. Het loof in millimeterdunne reepjes snijden. Braziliaanse koks doen dat door de van de dikke nerven ontdane bladeren op een stapeltje te leggen, ze heel stevig in de lengte op te rollen en vervolgens met een vlijmscherp mes in flinterdunne reepjes te snijden. Snij het mager rookspek in kleine blokjes en laat dit even bakken in enkele lepels neutrale olie. Voeg de fijngesneden knoflook toe en de reepjes kool en laat dit mengsel ongeveer 5 minuten bakken. Af en toe met een vork losjes omscheppen, zodat de koolsliertjes niet aan elkaar plakken en het kookvocht snel verdampt. |