Peultjes met kipfilet, perzik en gember
Ingrediënten:
2 uien, gesnipperd, 200 gr. Peultjes, 4 halve perziken of peren, 2 bolletjes gember 400 gr. Kipfilet, 1tl gemberpoeder, 1 tl zout, 10 basilicumblaadjes 1/2 dl droge witte wijn, 1 el gembersiroop , 2 el olie Maak de peultjes schoon,snij de gember fijn , snij ook de perzik en de kipfilet in blokjes. Bestrooi de kipfilet met gemberpoeder en zout.In de vijzel de basilicum blaadjes fijn wrijven en de wijn en gember siroop hierdoor roeren.Op een hoog vuur de wok goed heet laten worden,olie toevoegen en kipblokjes even goed roerbakken en met een schuimspaan uit de wok halen.Nu de peultjes even knapperig bakken.Het sausje, de gemberstukjes, perzik en kip erbij doen en alles nog een paar minuten op een hoog vuur roerbakken tot het vocht is verdampt en de kip gaar is.Serveer er rijst bij. |
Peulvruchten-notenschotel
Ingredienten:
50 gr kleine sperzieboontjes , 150 gr doperwten, 150 gr sugarsnaps, 50 gr peultjes, 50 gr pecannoten, 6 eetlepels olie eventueel walnotenolie, 3 eetlepels citroensap, 1 theelepel mosterd, 1theelepel honing, een beetje zout. Boontjes , peultjes, sugar snaps en doperwten schoonmaken. Pecannoten in droge koekenpan roosteren en dan grof hakken. In ruime schaal een dressing kloppen van olie, citroensap, mosterd en honing. Op smaak brengen met zout en peper. In pan ruim water aan de kook brengen. Sugar snaps ca. 2 minuten koken. Boontjes , peultjes en erwten toevoegen, opnieuw aan de kook brengen, nog ca.3 minuten zachtjes laten koken tot alle peulvruchten beetgaar zijn. Groenten in vergiet laten uitlekken en door dressing scheppen, noten erover strooien. |
Aardappel- peulensalade
Ingredienten:
1 pond aardappelen, 400 gr peultjes , 300 gr kipfilet, een kleine koolrabi, 1 venkelknolletje, 2 bosuitjes, 2 takjes peterselie, 2 takjes verse dille, 1 teentje knoflook, 1 bouillonblokje, 1 bekertje Griekse yoghurt of crème fraisse, 4 eetlepels yogonaise, wat peper en zout, 1 theelepeltjes suiker, 1 eetlepel rijstazijn Zet de kipfilet op met een bouillonblokje en laat zachtjes gaar worden . Haal de filet uit de bouillon en laat afkoelen. Van de bouillon maak je een lekker mosterdsoepje. Schil de aardappelen en maak er heel kleine blokjes van. Maak de peultjes schoon. Maak de koolrabi schoon en snij in kleine blokjes, doe het zelfde met de venkelknol. Bewaar de bladeren van de koolrabi en het venkelgroen. Dit gaan we voor de soep gebruiken. Zet de aardappelen op met zoveel water nat ze bijna onderstaan. Breng ze aan de kook en kook ze een paar minuten. Giet ze af en laat ze afkoelen. Doe alle groenten in de aardappelpan en kook ze met een bodempje water beetgaar, dit duurt bij verse jonge groenten maar een paar minuten. Giet het groentenat bij de kippenbouillon en bewaar voor de soep. Snij nu de peterselie, de dille en de bosuitjes heel fijn doe de griekse yoghurt en de mayo in een kom. Pers hier een teentje knoflook bij en klop het met de peper, het zout, een theelepeltje suiker en de rijstazijn tot een romige saus. Schep de aardappelen, de aan blokjes gesneden kipfilet, de gekookte en vers gesneden groenten voorzichtig door elkaar. Schep de saus erdoor en laat alles goed koud worden. Je kunt deze salade ook daags van te voren klaar maken, de smaak komt dan nog beter tot zijn recht. |