In het Volle Leven
  • Info
    • Privacy
    • Abonnementen
    • Plattegrond
    • Spelregels van de Tuin
    • Tuinder
    • Nieuwsbrief
    • Oogstverwachting
    • Oogstbericht
    • Vrijwilligers en Stagiaires
    • Educatie Excursie
    • Tarieven
  • Familiedag
  • Contact
  • Foto's
    • Juni 2006
    • Open dag 2007
    • Zuurkool maken 2008
    • Koken op de tuin 2009
    • Koken op de tuin 2010
    • Open dag 2010
    • wilgentenen vlechten 2010
    • kamp klas 7c 2011
    • Zuurkool maken 2012
    • Atjar maken 2012
    • Maasheggenvlechten 2013
    • Familiedag 2013
  • Assortiment
  • Agenda
  • Recepten
  • Beleving van een oogstlid

Courgettes in zoetzuur

Foto
Voor 6 a 8 potten van 750 gr. heb je nodig: 
2,5 kg Courgettes,
3 middelgrote uien of 5 grote sjalotten, 120 gr. Zout, 
1 liter azijn, 800 gr. Suiker, 
2 eetlepels gele mosterd of 1 theelepel mosterd poeder, 
2 theelepel koenjit of kurkuma,    
1 eetlepel gemengde peperkorrels, 
4 laurierblaadjes, 
1 theelepel kummel, 
1 á 2 rode paprika's

De courgettes wassen, en als er veel zaad inzit, van zaadlijsten ontdoen.
Snijd er dunne schijfjes van (evt. met behulp van keukenmachine of keuken schaaf). Snijd de uien in grove stukken en doe ze samen met de courgette in een grote bak en bestrooi ze met zout. En laat het zo 2 uur staan, evt. ondertussen nog een keertje omscheppen. Laat het hierna uitlekken in een vergiet en spoel het geheel goed af met koud water. Laat het goed uitlekken. Doe er de schoongemaakte en in reepjes gesneden paprika bij. Breng de azijn, suiker, mosterd, koenjit of kurkuma en de inmaakkruiden aan de kook. Laat dit 3 minuten doorkoken (op een lage pit) en voeg dan de courgette, ui en de paprika toe. Laat dit als het eenmaal kookt, op laag vuur nog 5 a7  minutenheel zachtjes sudderen. Doe alles in goed schoongemaakte potten ( uitkoken met soda ) en vul de potten tot 2 cm tot onder de rand. Draai de potten goed dicht. Zet ze ongeveer een half uur op de deksel tot ze wat zijn afgekoeld.

Na 1 week kun je testen of het gelukt is en na een maand wordt de smaak alleen maar beter. Soms kan het zijn dat een pot niet meer helemaal goed afsluit, dan word het nat troebel en merk je bij het openen dat het te gemakkelijk gaat.

Hetzelfde recept is ook geschikt voor de sjalotten,ik heb er geen paprika bijgedaan. Alleen de sjalotten dus.

Lasagne met zalm, pest en courgette

Foto
Ingredienten: 400 gr. zalm,
3 eetlepels pesto,
1 courgette, 
200 gr. kastanjechampignons, 1 pakje gezeefde tomaten, 1 teentje knoflook, 200 ml. creme fraiche, 4 tomaten, 150 gr. geraspte kaas, 1 pakje lasagnevellen

Snijd de zalm in blokjes, meng de pesto (zie recept pesto) erdoor en laat dit marineren. Snij de courgette in plakjes, de champignons in partjes en bak dit samen met de uitgeperste knoflook in een scheutje olijfolie tot de groenten beetgaar zijn. Meng de tomaten erdoor en breng op smaak met zout en peper. Roer de creme fraiche door de zalm met pesto en breng op smaak. Snijd de tomaten in plakken en vet de ovenschaal in.Schep eerst een laagje van de tomatensaus op de bodem en leg hier lasagnevellen op.

Verdeel hier wat plakjes tomaat over en wat van de zalm-pestosaus, hierop weer een laagje tomatensaus en zo door tot de schaal vol is.

Sluit af met plakjes tomaat en strooi hier de geraspte kaas over.

Daarna in een voorverwarmde oven van 180 graden gedurende 30 minuten.


Courgettesoep met gerookte paling

Foto
Ingredienten:

3 courgettes
3 sjalotjes
1 flinke teen verse knoflook
3/4 liter runderbouillon, {mag ook van een blokje}
1 ons gerookte en gefileerde paling
1/8  liter slagroom

Begin met de courgettes. Schil er eentje en maak er lucifertjes van. Snij de schil in stukjes en maak ook van de andere twee courgettes stukjes. In een soeppan de sjalotjes licht fruiten in een beetje olijfolie. De courgettestukjes  even meebakken. De reepjes hou je apart. Dan gaat de bouillon erbij. Alles een kwartiertje heel zachtjes laten sudderen. De paling aan stukjes snijden. De soep pureren met de helft van de paling . De reepjes courgette in de gepureerde soep doen en  even goed  doorwarmen. Klop 1/8 Liter slagroom stijf  en roer door de soep  doe tot slot de stukjes paling erbij en serveer de soep met een sneetje roggebrood.

 


Gebakken courgette met rucola

Foto
Ingredienten:
  
een beetje zout
een paar eetlepels verse tijmblaadjes

handvol rucola
1 tomaat
wat peterselie
50 gr pijnboompitten 
2 eetlepels balsamico
2 eetlepels olijfolie
beetje peper en zout  

Was de courgettes en snij ze in de lengte in plakken van een halve centimeter dik. Bestrooi ze meteen beetje zout en de tijmblaadjes. Doe een paar eetlepels rijstolie in een grillpan en grill de courgettes tot ze een bruin randje krijgen.

Maak een dressing van balsamico peper en zout en de olijfolie. Leg de plakken gegrilde courgettes op een plat bord. Was de rucola en pluk wat fijn, verwijder eventueel te dikke steeltjes. Was de peterselie en hak fijn en vermeng met de rucola en leg de sla op de gegrilde courgetteplak.

Leg er een plakje tomaat bovenop en strooi er wat geroosterde pijnboompitjes over. Kook er pasta bij en maak die af met groene pesto en Parmezaanse kaas.

 


Powered by Create your own unique website with customizable templates.