Courgettes in zoetzuur
Voor 6 a 8 potten van 750 gr. heb je nodig:
2,5 kg Courgettes,
3 middelgrote uien of 5 grote sjalotten, 120 gr. Zout,
1 liter azijn, 800 gr. Suiker,
2 eetlepels gele mosterd of 1 theelepel mosterd poeder,
2 theelepel koenjit of kurkuma,
1 eetlepel gemengde peperkorrels,
4 laurierblaadjes,
1 theelepel kummel,
1 á 2 rode paprika's
De courgettes wassen, en als er veel zaad inzit, van zaadlijsten ontdoen.
Snijd er dunne schijfjes van (evt. met behulp van keukenmachine of keuken schaaf). Snijd de uien in grove stukken en doe ze samen met de courgette in een grote bak en bestrooi ze met zout. En laat het zo 2 uur staan, evt. ondertussen nog een keertje omscheppen. Laat het hierna uitlekken in een vergiet en spoel het geheel goed af met koud water. Laat het goed uitlekken. Doe er de schoongemaakte en in reepjes gesneden paprika bij. Breng de azijn, suiker, mosterd, koenjit of kurkuma en de inmaakkruiden aan de kook. Laat dit 3 minuten doorkoken (op een lage pit) en voeg dan de courgette, ui en de paprika toe. Laat dit als het eenmaal kookt, op laag vuur nog 5 a7 minutenheel zachtjes sudderen. Doe alles in goed schoongemaakte potten ( uitkoken met soda ) en vul de potten tot 2 cm tot onder de rand. Draai de potten goed dicht. Zet ze ongeveer een half uur op de deksel tot ze wat zijn afgekoeld.
Na 1 week kun je testen of het gelukt is en na een maand wordt de smaak alleen maar beter. Soms kan het zijn dat een pot niet meer helemaal goed afsluit, dan word het nat troebel en merk je bij het openen dat het te gemakkelijk gaat.
Hetzelfde recept is ook geschikt voor de sjalotten,ik heb er geen paprika bijgedaan. Alleen de sjalotten dus.
2,5 kg Courgettes,
3 middelgrote uien of 5 grote sjalotten, 120 gr. Zout,
1 liter azijn, 800 gr. Suiker,
2 eetlepels gele mosterd of 1 theelepel mosterd poeder,
2 theelepel koenjit of kurkuma,
1 eetlepel gemengde peperkorrels,
4 laurierblaadjes,
1 theelepel kummel,
1 á 2 rode paprika's
De courgettes wassen, en als er veel zaad inzit, van zaadlijsten ontdoen.
Snijd er dunne schijfjes van (evt. met behulp van keukenmachine of keuken schaaf). Snijd de uien in grove stukken en doe ze samen met de courgette in een grote bak en bestrooi ze met zout. En laat het zo 2 uur staan, evt. ondertussen nog een keertje omscheppen. Laat het hierna uitlekken in een vergiet en spoel het geheel goed af met koud water. Laat het goed uitlekken. Doe er de schoongemaakte en in reepjes gesneden paprika bij. Breng de azijn, suiker, mosterd, koenjit of kurkuma en de inmaakkruiden aan de kook. Laat dit 3 minuten doorkoken (op een lage pit) en voeg dan de courgette, ui en de paprika toe. Laat dit als het eenmaal kookt, op laag vuur nog 5 a7 minutenheel zachtjes sudderen. Doe alles in goed schoongemaakte potten ( uitkoken met soda ) en vul de potten tot 2 cm tot onder de rand. Draai de potten goed dicht. Zet ze ongeveer een half uur op de deksel tot ze wat zijn afgekoeld.
Na 1 week kun je testen of het gelukt is en na een maand wordt de smaak alleen maar beter. Soms kan het zijn dat een pot niet meer helemaal goed afsluit, dan word het nat troebel en merk je bij het openen dat het te gemakkelijk gaat.
Hetzelfde recept is ook geschikt voor de sjalotten,ik heb er geen paprika bijgedaan. Alleen de sjalotten dus.