Boerenkoolstamppot
Ingeredienten
1 struik boerenkool (ongeveer 500 gram) 8 grote bloemige aardappels (1250 gram) ongeveer 2 dl hete volle melk, de hoeveelheid hangt ook af van de kwaliteit van de aardappel af, hoe ouder hoe droger en bloemiger. 1 eetlepel roomboter zout en peper nootmuskaat of groene kruiden zoals marjolein en salie voor de liefhebbers van zuur: 1 a 2 eetlepels citoensap of azijn of 250 gram in stukjes gesneden augurk. Voor de kwaliteit van deze stamppot is het belangrijk dat de aardappelen bloemig zijn, om er een mooie puree van te kunnen maken. Hoe ouder de aardappel hoe zoeter en lekkerder hij wordt voor de puree. Gebruik alleen vers gekookte nog warme aardappelen. De boerenkool zelf is lekker zoet als de vorst er eerst overheen is gegaan. De fijnste smaak krijgt u als u de verse boerenkool direct voor het koken fijn knipt of snijdt. Was de boerenkool stronk, bijvoorbeeld in de douche, knip met een schaar de boerenkool direkt van de struik af fijn. Het is erg lekker wanneer de aardappels en boerenkool klaargemaakt worden in een stoompan. Heeft u die niet, leg dan de aardappels onder in de pan in het water en leg de boerenkool daarboven op. In 20 minuten koken en maak van de aardappels en de hete melk met 1 theelepel zout een goede wat droge puree zonder de boerenkool. Met de stamper en niet met de staafmixer de aardappels fijnstampen. De puree luchtig kloppen met een houten lepel met een gat erin. Meng de kruiden erdoor en proeven. Roer daarna de boerenkool en eventueel het zure er doorheen. De augurken kun je ook apart opdienen. Opnieuw proeven, Tip : voor de mensen die niet zo gek zijn op de aparte koolsmaak kunt u de stampot opvrolijken met een winterwortel twee keer in de lengte gesneden die u 10 minuten meekookt boven op de boerenkool. Snijdt ze in kleine blokjes en meng het samen met de boerenkool door de puree. Variatie: een gebakken ui in olijf olie met een teentje knoflok door de puree mengen in de plaats van de roomboter. |
Boerenkooltaart.Ingredienten: 8 ons boerenkool Voor de saus: 4 eieren, 4 dl melk, 4 eetlepel slagroom, kookroom of crème fraiche, een beetje peper, zout, nootmuskaat, 4 eetlepel fijn geknipte stukjes zongedroogde tomaatjes in olie, 200 gr magere, gerookte en uitgebakken spekstukjes, 4 punten croissantdeeg, 100 gr geraspte oude kaas We beginnen met het bekleden van de ovenschaal met het croissantdeeg. De spekjes lekker krokant uitbakken en de boerenkool opzetten met een bodempje water en 10 minuten zachtjes laten pruttelen en daarna afgieten. Verwarm de oven tot 175 gr. Maak ondertussen de saus, klop de eieren even goed door met een mixer, doe peper, zout, nootmuskaat,de gesneden tomaten, melk en room of crème fraiche bij de eieren en klop alles goed door elkaar. Doe er de boerenkool en de uitgebakken spekjes bij en roer alles goed door elkaar. Schep dit mengsel op de deegbodem. Het lekkerste is de taart als de boerenkool bedekt is met de saus. Bestrooi de taart met de kaas. En zet hem drie kwartier in de oven tot de bovenkant lekker goudbruin en krokant is. Een beetje af laten koelen voor je er punten van snijdt. |
Boerenkoolomelet
Ingrediënten: 750 g. gesneden boerenkool, zout en peper en nootmuskaat, 6 eieren, 6 eetl. melk, boter of margarine Kook de kool 10 minuten in een beetje met water. Laat de kool uitlekken. Klop de eieren los met de melk, het zout, de peper en de nootmuskaat. Smelt de boter in de pan en bak hierin de uitgelekte boerenkool even door. Schenk het eimengsel op de boerenkool en bak het langzaam af tot de bovenkant droog is laat even staan, de omelet op een schaal laten glijden en dubbelklappen serveren op een snee roggebrood. Indische variant van boerenkool
Om nu eens niet met die vette worst en dat spek te zitten. We maken basis-boerenkool met echte boter. Mooi stampen tot de puree lekker glad is. Niet vergeten om er wat peper en zout in te doen. Dan grote Chinese garnalen,en een marinade van knoflook, peper, zout en citroensap. Maak de garnalen schoon, en leg ze ruim een half uur in de marinade. Bak de garnalen in boter snel lichtbruin. Afblussen met de overgebleven marinade en een scheut ketjap manis. Met een beetje water kun je de jus precies zo dik maken als je zelf lekker vindt. Serveer de boerenkool met Indisch tafelzuur, sambal en de hele santenkraam aan seroendeng, en gebakken uitjes overheen. De jus, en de garnalen, in een kuiltje in het midden. Schenk daar eens zo’n vurige kruidige warme winterwijn bij in. Daar word je heel lekker warm van hoor! |