SnijbietrolIngrediënten voor 4-6 personen
250 gram snijbiet 2 el olijfolie 1 grote ui 1 ei 100 gr feta 200 gr ricotta 60 gr versgeraspte geraspte parmezaan 4-8 el fijngesneden koriander halve theelepel nootmuskaat geraspte schil van een halve biologische citroen zout en peper eventueel 30 gr pijnboompitten 8 plakjes filodeeg gesmolten boter om te bestrijken Werkwijze 1. Maak de snijbiet schoon, verwijder de helft van e rode stelen en hak de snijbiet fijn. Pel en snipper de ui. Verhit de olie in een hoge pan. Fruit de ui in de olie. Voeg de snijbiet toe en gaar hem mee tot het vocht is verdampt. 2. Verbrokkel de feta. Kluts het ei. Neem de pan van het vuur en voeg de feta, ei, ricotta, parmezaan, koriander, nootmuskaat, citroenschil zout, peper en eventueel de pijnboompitten toe aan de snijbiet. 3. Leg op een werkvlak 2 blaadjes filodeeg zo op elkaar dat ze elkaar aan de smalle kant ca 2 cm overlappen en er een rechthoek ontstaat. Bestrijk het deeg met de gesmolten boter. Verwerk de rest van het filodeeg op dezelfde manier en de rechthoeken in 4 lagen op elkaar 4. Verwarm de over voor op 200 graden of hetelucht 180 graden. Verdeel het snijbietmengsel over de lengte van het deeg, laat de rand vrij om het deeg op te kunnen rollen. Leg het deeg over de vulling wen rol het deeg met de vulling op. Bestrijk de zijkanten met boter en druk het deeg dicht 5. Bak de snijbietrol in 40 minuten in het midden van de oven goudbruin en knapperig 6. Lekker te serveren met een gaar gekookt bosbietje. |
Ovenschotel snijbiet met aardappel
Ingrediënten: 1 bos in repen gesneden snijbiet, 1 gesnipperd uitje, een scheutje olijfolie, 500 g aardappels (geschild en in stukken), 1 dl melk, klontje boter, 2 eieren, peper en (kruiden)zout, nootmuskaat, 1 theel. Mosterd, 75 g geraspte kaas (geen oude kaas), 1 beschuitje of 4 eetl. paneermeel Kook de aardappels gaar en maak er met melk, boter, peper, kruidenzout, mosterd en nootmuskaat een lekkere puree van. Roerbak de ui in olie en voeg na een aantal minuten beetje bij beetje de snijbiet toe. Maak de snijbiet op smaak met een snufje peper en zout en roer er het paneermeel of beschuitkruim door. Vet een ovenschaal in en schep de aardappelpuree op de bodem en tegen de kanten zodat een dikke pureebekleding ontstaat. Schep de snijbiet in de schaal en verdeel het gelijkelijk. Klop de eieren los, meng er de geraspte kaas door en giet dit over het geheel. Zet de schotel ongeveer een half uur in een voorverwarmde oven op 175°C tot de bovenkant mooi lichtbruin is. Lekker met een salade erbij. Variatie met andere groenten: deze ovenschotel is ook erg lekker met (spits)kool of paksoi in plaats van snijbiet. Ook stukjes paprika en gedroogde tomaat (in olijfolie) passen goed in deze ovenschotel. Variatie extra gevuld: meng door de snijbiet gebraden (vegetarisch) gehakt, blokjes ham of stukjes salami. |
Soufflé met snijbiet (of spinazie)
Ingredienten: 4 eieren
2dl slagroom of kookroom 400 gram (gemengd kleurige)snijbiet of verse spinazie 4 eetlepels bloem 3 eetlepels gesmolten boter. 2 teentje knoflook 2 ons gerookte zalm gemengde peper uit de molen kaas Oven voorverwarmen op 180 graden. Scheid het eiwit van de dooiers. Mix de eiwitten stijf. Maak een saus in van de boter en de bloem. Voeg langzaam de slagroom toe en maak de roux lobbig. Neem pan van het vuur en klop het eigeel erdoor. Peper naar smaak toevoegen. Roerbak de gesneden stelen van de snijbiet eerst 5 minuten en doe dan de bladeren er bij, roerbak nog even een paar minuten tot de bladeren geslonken zijn (gebruik je spinazie, roerbakken tot de spinazieblaadjes geslonken zijn). Ondertussen knoflookteentje erboven uit persen. Doe de roergebakte groente in de blender en snijdt fijn. Snij de gerookte zalm aan dunne reepjes en spatel door het groentemengsel. Meng dit alles met de roux en spatel het stijf geslagen eiwit er doorheen. Doe de massa in de vormpjes. Strooi er wat lekkere geraspte kaas over. Schuif in het midden van de oven en laat 30 minuten bakken. Serveer meteen. Het is een licht en luchtig koolhydraatarm gerecht. |