Savooiekool met pindakaas.
Ingrediënten voor 4 personen
750 gram groene savooiekool, fijngesneden of-geschaafd
zout
250 gram gekookte ham, in reepjes(julienne)gesneden
2-3 eetlepels seroendeng(geroosterde kokos met pinda′s)
Voor de saus:
1 eetlepels (zonnebloem)olie
1 grote ui, ragfijn gesnipperd
1 teentje knoflook, ragfijn gehakt
1 theelepel sambal oelek
1 theelepel fijngeraspte verse gemberwortel
5 eetlepels pittige pindakaas
Hulpmiddelen:
Pan met dikke bodem
zeef of vergiet
klein pannetje met dikke bodem
Bereidingswijze:
Zet groente op met een flinke bodem water en voeg wat zout toe. Breng alles snel aan de kook. Temper de warmtebron. Leg het deksel op de pan en laat de kool niet veel langer dan 12 minuten koken. Stort de kool in een grote zeef of vergiet. Laat de kool uitlekken. Houd de groente daarna warm in de pan waarin ze werd gekookt. Schep de hamreepjes erdoor. Maak de saus door een pannetje met dikke bodem heet te laten worden. Laat de olie er even door walsen. Voeg de ui toe en laat deze, boven een matig afgestelde warmtebron, 3 minuten zachtjes fruiten. Schep knoflook, sambal oelek en gemberwortel erdoor. Roer er na 1 minuut de pindakaas door. Schenk er 3 deciliter kokend water bij. Blijf zolang roeren tot een gebonden saus is verkregen. Voeg een of meer eetlepels water extra toe wanneer de saus wat al te dik is uitgevallen. Laat de saus enkele minuten zachtjes sudderen. Breng de saus op smaak met ketjap, limoen-of citroensap en eventueel wat zout.1 eetlepel zoete sojasaus (ketjap manis)
enkele druppels limoen-of citroensap
750 gram groene savooiekool, fijngesneden of-geschaafd
zout
250 gram gekookte ham, in reepjes(julienne)gesneden
2-3 eetlepels seroendeng(geroosterde kokos met pinda′s)
Voor de saus:
1 eetlepels (zonnebloem)olie
1 grote ui, ragfijn gesnipperd
1 teentje knoflook, ragfijn gehakt
1 theelepel sambal oelek
1 theelepel fijngeraspte verse gemberwortel
5 eetlepels pittige pindakaas
Hulpmiddelen:
Pan met dikke bodem
zeef of vergiet
klein pannetje met dikke bodem
Bereidingswijze:
Zet groente op met een flinke bodem water en voeg wat zout toe. Breng alles snel aan de kook. Temper de warmtebron. Leg het deksel op de pan en laat de kool niet veel langer dan 12 minuten koken. Stort de kool in een grote zeef of vergiet. Laat de kool uitlekken. Houd de groente daarna warm in de pan waarin ze werd gekookt. Schep de hamreepjes erdoor. Maak de saus door een pannetje met dikke bodem heet te laten worden. Laat de olie er even door walsen. Voeg de ui toe en laat deze, boven een matig afgestelde warmtebron, 3 minuten zachtjes fruiten. Schep knoflook, sambal oelek en gemberwortel erdoor. Roer er na 1 minuut de pindakaas door. Schenk er 3 deciliter kokend water bij. Blijf zolang roeren tot een gebonden saus is verkregen. Voeg een of meer eetlepels water extra toe wanneer de saus wat al te dik is uitgevallen. Laat de saus enkele minuten zachtjes sudderen. Breng de saus op smaak met ketjap, limoen-of citroensap en eventueel wat zout.1 eetlepel zoete sojasaus (ketjap manis)
enkele druppels limoen-of citroensap