In het Volle Leven
  • Info
    • Privacy
    • Abonnementen
    • Plattegrond
    • Spelregels van de Tuin
    • Tuinder
    • CSA
    • Oogstverwachting
    • Oogstbericht
    • Vrijwilligers en Stagiaires
    • Educatie Excursie
    • Tarieven
  • Familiedag
  • Contact
  • Foto's
    • Juni 2006
    • Open dag 2007
    • Zuurkool maken 2008
    • Koken op de tuin 2009
    • Koken op de tuin 2010
    • Open dag 2010
    • wilgentenen vlechten 2010
    • kamp klas 7c 2011
    • Zuurkool maken 2012
    • Atjar maken 2012
    • Maasheggenvlechten 2013
    • Familiedag 2013
  • Assortiment
  • Agenda
  • Recepten
  • Beleving van een oogstlid
  • Nieuwe pagina

Novembersalade

Foto
 Ingrediënten:

2 blaadjes krulandijvie
1 blaadje gewone andijvie
1 hand spinazie
2 jonge stengels snijbiet
1 klein handje winterpostelein
2 blaadjes rucola
3 eetlepels geraspte rode kool
3 eetlepels geraspte wortel
2 eetlepels geraspte ramenas
2 eetlepels venkelgroen
een halve zure appel in blokjes

Dit allemaal met een schaar voorzichtig fijn knippen en in een kom doen. Deze salade is op haar lekkerst zonder dressing!


Stamppot raapsteeltjes met gebakken aardappel

Foto
 Ingredienten:

350g raapstelen, 
1kg aardappelen, 
200g magere spekblokjes, 
2 uien, 
2 appels citroensap, 
1dl melk, 
peper, 
zout, 
boter


Schil de aardappelen, was ze en kook ze en maak er een lekkere puree van.

Was de raapstelen, snijd ze in kleine stukjes, Maak de uien schoon en snipper ze.Schil de appels, boor de klokhuizen er uit, snijd ze in plakken en besprenkel ze met citroensap.

Laat in een pan de spekblokjes uitbakken, Giet de aardappelen af, stamp ze fijn en roer er de melk en wat peper door. 

Schep dan de raapsteeltjes en de uitgebakken  spekjes door de aardappelpuree. 


Verhit in een pan wat boter en bak hierin eerst de uien en dan de appelplakken aan beide kanten mooi bruin.  Warm de stamppot even goed door en  serveer met de gebakken appels en de uien er bovenop.



Voorjaarssalade van raapstelen

Foto
Ingrediënten:

200 gram rapestelen
4 plakjes oude kaas
2 eetlepels pijnboompitten
1 lente-uitje
1 theelepel rode diksap
4 eetlepels olijfolie
zout en peper

Was de raapstelen en snij ze wat fijner. Droog ze voorzichtig met een doek of gebruik de slacentrifuge. Snij het uitje in stukjes van een ½ cm. Klop olie, azijn en diksap met een ½ eetlepel water tot een sausje en breng op smaak met peper en zout. Rooster de pijnboompitten in de koekepan. Breek de plakken kaas in stukjes. Sausje door de rapestelen scheppen, over vier borden verdelen en garneren met de pijnboompitten en de kaas.

.



Raapstelen soep

Foto


Ingrediënten:

400 gr raapstelen
1.25 dl. crème fraisse
1 ui
250 gr  aardappels
1liter kippenbouillon van 1 blokje
2 plakjes gekookte ham of een hard gekookt  ei aan stukjes 
2 eetlepels olijfolie

Je begint met het wassen van da raapsteeltjes dan gaan de worteltjes eraf en snij je ze fijn. De aardappelen schillen en in blokjes snijden. De ui schoonmaken en fijn snipperen, de rauwe ham in fijne reepjes snijden. Nu is het was- en snijwerk klaar.

Doe de olie in een soeppan en fruit de ui hierin glazig. Doe de blokjes aardappels erbij en laat  ze even meebakken. Dan gaat de kippenbouillon erbij  en alles zachtjes aan de kook brengen.

Na ongeveer een kwartiertje zijn de aardappels gaar, nu gaan de fijngesneden raapsteeltjes erbij en laat je alles nog een minuut of drie zachtjes doorkoken. Pureer de soep met de staafmixer en klop er de crème fraisse doorheen . Doe er een beetje peper uit  de molen bij en ook een klein beetje citroensap is heel lekker in deze soep. Schep de soep in mooie soepkommen en garneer ze met de reepjes  gekookte ham. Of de stukjes ei .

Een mandje met stokbrood  en een bakje lekkere kruidenboter maken van deze soep een heel  feestelijk voorgerecht. 

Powered by Create your own unique website with customizable templates.