In het Volle Leven
  • Info
    • Privacy
    • Abonnementen
    • Plattegrond
    • Spelregels van de Tuin
    • Tuinder
    • Nieuwsbrief
    • Oogstverwachting
    • Oogstbericht
    • Vrijwilligers en Stagiaires
    • Educatie Excursie
    • Tarieven
  • Familiedag
  • Contact
  • Foto's
    • Juni 2006
    • Open dag 2007
    • Zuurkool maken 2008
    • Koken op de tuin 2009
    • Koken op de tuin 2010
    • Open dag 2010
    • wilgentenen vlechten 2010
    • kamp klas 7c 2011
    • Zuurkool maken 2012
    • Atjar maken 2012
    • Maasheggenvlechten 2013
    • Familiedag 2013
  • Assortiment
  • Agenda
  • Recepten
  • Beleving van een oogstlid

Culinaire pasinaaksoep

Foto
Ingrediënten:

700 gram pastinaak (7 grote pastinaken)
1 kleine ui
2 tenen knoflook
2 eetlepels olijfolie
1 eetlepel citroensap
2 dl creme fraiche
peper en zout
dille of venkel
suggestie: 2 ons zalmsnippers

 Pastinaken schoon schrobben met de groenteborstel. In lengte doorsnijden. Ui en knoflook fijn snijden. Ui smoren, pastinaak erbij doen en zachtjes en kort bakken. Niet bruin laten worden. Knoflook even meebakken.
  1 Liter water toevoegen, aan de kook brengen en tien minuten zachtjes laten sudderen. Soep pureren en op smaak brengen met peper, zout en citroensap.
  In elke soepkom een schep losgeklopte creme fraiche doen en de hete soep erop scheppen. Garneren naar keuze met dille of venkel en zalmsnippers.

Variaties:
  • -in de plaats van citroensap kunt u ook het sap van 1 sinaasappel gebruiken. 

  • -gekneusde korianderzaadjes of 2 theelepels ketoembar mee koken.

  • -in plaats van zalmsnippers een hand gebakken pastinaakreepjes over de soep strooien bij het opdienen (let op bij het bakken dat de pastinaak niet verbrandt).



 Pastinaak-rosti

Foto
Ingrediënten:

500 gram pastinaak (5 grote pastinaken)
bosje peterselie
witte peper
1 ei
1 kleine ui
½ theelepel zout
2 eetlepels bloem
3 eetlepels sojacuisine of creme fraiche
50 gram roomboter of 4 eetlepels olijfolie

Pastinaak schoon schrobben, droog deppen en raspen. Ui en peterselie fijn snijden. Pastinaak, ui, peterselie, kruiden door elkaar mengen. Daarna room en ei toevoegen en vervolgens de bloem er doorheen mengen. 

In een grote koekepan de helft van de roomboter of olie verhitten en giet het mengsel er in zodat de bodem helemaal bedekt is. Laat het mengsel 7 minuten zachtjes bakken totdat de onderkant mooi bruin is. Laat de pannekoek voorzichtig glijden op een omgekeerde deksel. Doe de rest van de boter in de pan en draai de deksel om in de pan, zodat de andere kant van de rösti gebakken wordt. Als het wat uit elkaar valt druk het dan aan met een spatel tot het weer één geheel wordt. Leg wat stukjes boter aan de rand van de rösti zodat er een mooie korst ontstaat. Succesnummer voor de kinderen!


Hutspot wortel en pastinaak

Foto
600 gr pastinaak
600 gr winterwortel
300 gr uien
boter
zout
peper

Was de winterwortel en de pastinaak en boen ze schoon met de groenteborstel. Maak de uien schoon. Snijd alle groenten in stukjes van gelijke grootte en doe alles in een pan. Voeg water en zout toe en kook alles in ongeveer 20 minuten. Giet dan het water af, voeg de peper en een flinke klont boter toe en stamp alles door elkaar met een stamper..

Pastinaakchutney

Foto

500 gr pastinaak in stukjes
2 gesnipperde uien
1 sinaasappel, schil geraspt en vruchtvlees in stukjes
100gr gewassen rozijnen
175 ml azijn
125 gr rietsuiker
2 theelepels kerriepoeder
1/2 theelepel gemberpoeder
125 ml water

Alle gesneden ingredienten met azijn en water in een pan doen en zachtjes aan de kook brengen. Laat vervolgens zonder deksel 1 uur zachtjes sudderen. Voeg de rietsuiker, kerriepoeder, gemberpoeder, zout en rozijnen toe en roer op klein vuur tot de suiker is opgelost. Laat daarna zonder deksel sudderen tot het mengsel is ingedikt, af en toe roeren. 

Doe de chutney in jampotjes. Eventueel steriliseren, maar met suiker en azijn bewaart ze zo waarschijnlijk ook goed.



Pastinaaksla

Foto
Ingrediënten:

2 jonge pastinaken
2 zoete wortelen
olie
citroensap

Alle groente raspen. In de kom doen. Een dressing van olie en citroensap eroverheen doen. De citroensap is behalve voor de smaak ook belangrijk om verkleuring van de pastinaak tegen te gaan.

Variatie: een zure appel in blokjes erbij.


Pastinaakchips

Foto
Ingrediënten:

pastinaak

Pastinaak schillen met de dunschiller. Droogdeppen. Daarna met de dunschiller sliertjes maken in de lengte. De kern van de pastinaak, als ze wat ouder is, niet gebruiken. Olie in frituurpan verhitten tot 180 graden en de chips in 5 minuten of korter bakken. Controleer tussendoor of de pastinaak niet verbrandt!


Powered by Create your own unique website with customizable templates.