Culinaire pasinaaksoepIngrediënten:
700 gram pastinaak (7 grote pastinaken) 1 kleine ui 2 tenen knoflook 2 eetlepels olijfolie 1 eetlepel citroensap 2 dl creme fraiche peper en zout dille of venkel suggestie: 2 ons zalmsnippers Pastinaken schoon schrobben met de groenteborstel. In lengte doorsnijden. Ui en knoflook fijn snijden. Ui smoren, pastinaak erbij doen en zachtjes en kort bakken. Niet bruin laten worden. Knoflook even meebakken. 1 Liter water toevoegen, aan de kook brengen en tien minuten zachtjes laten sudderen. Soep pureren en op smaak brengen met peper, zout en citroensap. In elke soepkom een schep losgeklopte creme fraiche doen en de hete soep erop scheppen. Garneren naar keuze met dille of venkel en zalmsnippers. Variaties:
|
Pastinaak-rosti
Ingrediënten:
500 gram pastinaak (5 grote pastinaken) bosje peterselie witte peper 1 ei 1 kleine ui ½ theelepel zout 2 eetlepels bloem 3 eetlepels sojacuisine of creme fraiche 50 gram roomboter of 4 eetlepels olijfolie Pastinaak schoon schrobben, droog deppen en raspen. Ui en peterselie fijn snijden. Pastinaak, ui, peterselie, kruiden door elkaar mengen. Daarna room en ei toevoegen en vervolgens de bloem er doorheen mengen. In een grote koekepan de helft van de roomboter of olie verhitten en giet het mengsel er in zodat de bodem helemaal bedekt is. Laat het mengsel 7 minuten zachtjes bakken totdat de onderkant mooi bruin is. Laat de pannekoek voorzichtig glijden op een omgekeerde deksel. Doe de rest van de boter in de pan en draai de deksel om in de pan, zodat de andere kant van de rösti gebakken wordt. Als het wat uit elkaar valt druk het dan aan met een spatel tot het weer één geheel wordt. Leg wat stukjes boter aan de rand van de rösti zodat er een mooie korst ontstaat. Succesnummer voor de kinderen! |
Hutspot wortel en pastinaak
600 gr pastinaak
600 gr winterwortel 300 gr uien boter zout peper Was de winterwortel en de pastinaak en boen ze schoon met de groenteborstel. Maak de uien schoon. Snijd alle groenten in stukjes van gelijke grootte en doe alles in een pan. Voeg water en zout toe en kook alles in ongeveer 20 minuten. Giet dan het water af, voeg de peper en een flinke klont boter toe en stamp alles door elkaar met een stamper.. |