Los zout, kruiden, bloem, suiker op in wat azijn. Breng de rest van de azijn aan de kook in een pan. Voeg dan al roerend het azijnmengsel eraan toe. Alles 5 minuten laten doorkoken tot het tot redelijk dikke saus is geworden. Voeg groenten toe en breng aan de kook en laat even pruttelen wel goed roeren zet het vuur af en vul de schoongemaakte potten tot aan de rand.Draai het deksel er stevig op en zet de potten op zijn kop..Na 15-30 minuten potjes voorzichtig omkeren.Als ‘t afgekoeld is potjes dateren en donker wegzetten. Het is zeker een jaar houdbaar. Eenmaal geopend, alleen met schone lepel erin en in de koelkast bewaren.Lekker voor gebakken aardappels, worst, gehaktballen,hamburgers en blokjes kaas.
Tzatziki met komkommer
Ingredienten:
½ komkommer ½ pond gare sperzieboontjes in kleine stukjes 2 knoflooktenen 250 gram Griekse of Bulgaarse yoghurt 2 eetlepels olijfolie 1 eetlepel kruidenazijn 1 theelepel verse fijngeknipte dille zout en peper
Komkommer schillen, raspen en met zout bestrooien. Vijftien minuten laten staan om het water te onttrekken en komkommer goed uitdrukken.
Knoflooktenen pellen, door knijper drukken en aan yoghurt toevoegen. Olijfolie, azijn en dille erdoor roeren. Komkommer erdoor scheppen. Met peper en zout op smaak brengen. Voor het serveren een uurtje laten intrekken.
De Griekse yoghurt is in smaak en samenstelling anders dan onze yoghurt. Kun je geen Bulgaarse of Griekse yoghurt krijgen, gebruik dan een mengsel van ½ yoghurt en ½ volle kwark. Wat ook kan is de yoghurt eerst uit laken lekken in een zeef waarin je een theedoek legt.
Je kunt aan dit mengsel in plaats van dille ook verse munt toevoegen dan krijg je weer een heel andere smaak.