In het Volle Leven
  • Info
    • Privacy
    • Abonnementen
    • Plattegrond
    • Spelregels van de Tuin
    • Tuinder
    • CSA
    • Oogstverwachting
    • Oogstbericht
    • Vrijwilligers en Stagiaires
    • Educatie Excursie
    • Tarieven
  • Familiedag
  • Contact
  • Foto's
    • Juni 2006
    • Open dag 2007
    • Zuurkool maken 2008
    • Koken op de tuin 2009
    • Koken op de tuin 2010
    • Open dag 2010
    • wilgentenen vlechten 2010
    • kamp klas 7c 2011
    • Zuurkool maken 2012
    • Atjar maken 2012
    • Maasheggenvlechten 2013
    • Familiedag 2013
  • Assortiment
  • Agenda
  • Recepten
  • Beleving van een oogstlid
  • Nieuwe pagina

Rode bietjes salade

Foto
met gekruide en krokant gefrituurde nieuwe aardappelen.

Ingrediënten:

1 kg gare rode bietjes,

2 rode uien, 
100 gram feta, 
100 gram pistashnoten,
een beetje rucola, 

3 eetlepel frambozenazijn of 1/2 eetlepel witte wijnazijn,
1/2eetlepel balsamico azijn, 

1 theelepel fijne mosterd, 
1 theelepel honing
1 eetlepel olijfolie


De gare bietjes in blokjes snijden, mengen met twee in ringen gesneden rode uien. De feta in blokjes en de grof gehakte pistachenootjes er doorheen doen.
Maak de dressing: frambozenazijn met de fijne mosterd, de honing en de olijfolie mengen.
Het geheel opdienen op een bedje van rucola.

Serveer er de krokant gefrituurde en lekker gekruid nieuwe aardappels bij.

Zo maak je de aardappelen:

Was de nieuwe aardappel, schil ze niet, en snij ze in frieten.

Doe er kerriepoeder, peper, zout, knoflookpoeder en wat paneermeel bij. Hussel goed door elkaar en frituur de aardappelen goudbruin en krokant.



Heksensoep van rode bieten

Foto
Ingrediënten: 500 gram rode bieten, 
1 ui waarop geprikt 
3 kruidnagels of 5 peperkorrels, 
1 laurierblaadje, 
1 theelepel gemalen koriander (ketoembar) of 5 gekneusde korianderzaadjes, 
1 liter bouillon, bijvoorbeeld van een vegetarisch bouillonblokje, 
1 zure appel, 
1 a 2 theelepels geraspte gemberwortel (als je ervan houdt), 
2 a 4 eetlepels fijngesneden peterselie of andere groene kruiden, 
1 dl volle kwark of zure room, 
2 theelepels zout
Afhankelijk van uw smaak:, 1 eetlepel honing, 2 eetlepels citroensap of zuurkoolsap

Schil de rode bieten, snij ze in blokjes. Doe ze in de pan met bouillon samen met de ui, laurierblaadje en koriander. Na vijftien minuten zachtjes koken de appel in blokjes gesneden en de gember toevoegen. Na vijf minuten is het klaar. Op smaak brengen met de verse kruiden, citroensap en honing. Meestal zijn bietjes van zichzelf al behoorlijk zoet, maar zijn ze dat niet of houdt u erg van zoet, voeg dan de honing toe.

Hierna heb je de keuze om de soep, zonder laurierblaadje, te pureren of de soep te zeven en de groente apart opdienen zodat iedereen zichzelf kan bedienen. Bindt in het tweede geval de soep met maizena of arrowroot.

Bij het serveren in de soepkommen een flinke eetlepel losgeklopte room of kwark toevoegen. Trek voor een mooi marmer-effekt de room met een vork door de soep. Voor de verfijnde smaak: fruit eerst de ui, dan de bieten en giet daarna de hete bouillon erop.

De meeste kinderen smullen van deze soep en vinden hem ook spannend door zijn bijzondere kleur. 


Rode bieten- haring salade

Foto
Ingredienten: 
4 rode bietjes gekookt en in blokjes gesneden, 
500 gr nieuwe aardappeltjes gekookt en in blokjes gesneden, 
4 zure haringen in stukjes gesneden, 
100 gr dikke onderstukjes van lente-uitjes fijn gesneden, 
1 bekertje zure room, 
een handje fijngesneden peterselie ,
liefst zonder de steeltjes

Doe de aardappelstukjes, rode bietstukjes en de haring in een grote platte schaal.  De fijngesneden uitjes erbij en naar smaak een beetje peper en zout. Alles los door elkaar scheppen met een bekertje lekkere zure room. 

Garneren met de peterselie

Powered by Create your own unique website with customizable templates.