500 gr gehakt, 2 volle eetlepels geweekte nasikruiden, 1 ei, 50 gr paneermeel, 1 kg kruimig kokende aardappelen, 750 g spruitjes, 250 g winterwortel, 20 g boter , 1½ dl halfvolle melk, 200 g geraspte belegen kaas, 2 eetlepels paneermeel voor de ovenschotel
Meng het gehakt met de kruiden het ei en de paneermeel en laat een half uurtje rusten,maak er dan balletjes van en bak ze rondom lekker bruin. Schil 1kg aardappelen en snij ze in blokjes, zet ze op met bodem water, kook ze in 20 minuten gaar. Giet de aardappelen af en maak er met de warme melk, de boter wat zout, peper en nootmuskaat een lekkere zachte puree van. Schrap de winterwortel en maak er blokjes van, Maak de spruiten schoon, maak de paprika schoon en snij in stukjes. Zet de wortel met de spruiten en de paprika op met een bodem water en kook in ongeveer 7 minuten beetgaar. Giet de groenten af en doe ze in een ingevette ovenschaal. Doe de gebakken balletjes met het bakvet over de groenten. Verdeel de puree over de groenten en strooi de kaas en het paneermeel erover. Zet de schaal in een tot 200 gr voorverwarmde oven en laat er een mooi goudbruin korstje opkomen , dit duurt ongeveer een kwartiertje.
Roergebakken spruitjes
Ingredienten:
2 teentjes knoflook, 1 ui, 2 vleestomaten , 8 ons ongeschoonde spruitjes, 4 ons rundergehakt en vier ons rijst.
Verder uit de keukenkast, 1 theelepeltje sambal 1 eetlepel ketjap een paar komijnzaadjes een beetje versgevijzelde koriander of wat korianderpoeder een beetje zout en een theelepeltje kurkuma om de rijst te kleuren.
Begin met het schoonmaken van de spruitjes, was ze en zet ze met ruim water op. Breng aan de kook en laat ze ongeveer drie minuten doorkoken. Giet ze af Doe dan een beetje rijstolie in deze pan en roerbak hier de rijst even in, als de rijstkorreltjes een beetje glazig eruit zien gaat er 3 dl water bij, ook de kurkuma kan er nu bij. Aan de kook brengen en op een zacht vuurtje gaar laten worden, als je rijst eerst even roerbakt krijg je rijst die heel makkelijk en mooi los geroerd kan worden. We gaan nu gehakt kruiden met een de ketjap en alle andere kruiden, in een braadpan het gekruide gehakt lekker rul bakken. Ondertussen de ui en het knoflook schoonmaken en fijnsnijden. Dit gaat bij het rulgebakken gehakt kruidenmengsel even goed doorbakken . de tomaten even in kokend water en ontvellen, in stukjes snijden en met de voorgekookte spruitje bij het gehakt mengsel in de braadpan. Laat alles ongeveer tien minuten doorsudderen. Je kunt de rijst er apart bij serveren, even door elkaar roeren en de smaak laten doortrekken is ook heel lekker.
Het tweede recept van vandaag is ook weer een roerbakrecept maar dan met mosterd en balsamico en blokjes pittige [geitenkaas] kaas geserveerd met pasta en zongedroogde tomaatjes, hiervoor hebben we nodig, 800 gr ongeschoonde spruiten, 200 gr mager spekblokjes naturel, een stukje van 200 gr pittige kaas 40 gr pasta, 8 halve zongedroogde tomaatjes uit de olie, 1 ui, een paplepel verse tijmblaadjes, 1 theelepel mosterd een paplepel lekkere balsamico en wat peper en zout
Maak de spruitjes schoon, kook ze af en giet het water eraf.
Doe de spekjes in een braadpan en bak ze uit, dan de gesnipperde ui erbij even doorbakken, de spruitjes, mosterd, tijm, peper en zout en de balsamico erbij en alles goed door elkaar scheppen, in ongeveer 10 minuten gaar laten stoven. De pasta gaar koken in ruim water met zout en afgieten, even met heel water afspoelen dan gaat het niet plakken. De zongedroogde tomaatjes aan stukjes snijden en door de pasta scheppen. De kaas aan blokjes snijden, alle ingrediënten gaan nu bij het spruitjes spekmengsel, even goed omscheppen en de spruitjes pasta is klaar.
Spruitjessoep
Ingrediënten;
450 gr. spruitjes, 1 sjalot, 1 rode peper, 1 eetlepel olijfolie, 1 l bouillon (kruiden of vlees), 2 theelepel citroensap, zout en peper, 2 eetlepel pijnboompitten
Maak de bouillon. Spruitjes schoonmaken en halveren. Sjalot snipperen. Rode peper pitjes eruit en dan snipperen. Fruit sjalot en peper zachtjes in de olie. Voeg de spruiten toe en schep regelmatig om. Minuut of twee. Schenk de warme bouillon erbij en laat 20 minuten zachtjes koken. Schep de spruiten eruit en doe ze in een blender. Of gebruik een staafmixer. Pureer de spruiten en die mogen dan weer bij de soep. Breng op smaak met citroen, peper en zout. Rooster de pijnboompitten en presenteer die met de soep.