In het Volle Leven
  • Info
    • Privacy
    • Abonnementen
    • Plattegrond
    • Spelregels van de Tuin
    • Tuinder
    • Nieuwsbrief
    • Oogstverwachting
    • Oogstbericht
    • Vrijwilligers en Stagiaires
    • Educatie Excursie
    • Tarieven
  • Familiedag
  • Contact
  • Foto's
    • Juni 2006
    • Open dag 2007
    • Zuurkool maken 2008
    • Koken op de tuin 2009
    • Koken op de tuin 2010
    • Open dag 2010
    • wilgentenen vlechten 2010
    • kamp klas 7c 2011
    • Zuurkool maken 2012
    • Atjar maken 2012
    • Maasheggenvlechten 2013
    • Familiedag 2013
  • Assortiment
  • Agenda
  • Recepten
  • Beleving van een oogstlid

Piccalilly

Foto
Ingrediënten:
1 kg fijngesnipperde gemengde groenten: wortel, 
komkommer, 
ui, bloemkool,
broccoli, 
paprika of sperzieboontjes.
15 gram zout, 
50 gram mosterdpoeder, 
1 eetlepels kurkuma / geelwortel
1 eetlepel gemberpoeder
1 eetlepel curry, 
100 gram bloem
70 gram suiker
1 liter azijn

Los zout, kruiden, bloem, suiker op in wat azijn.
Breng de rest van de azijn aan de kook in een pan.
Voeg dan al roerend het azijnmengsel eraan toe.
Alles 5 minuten laten doorkoken tot het tot redelijk dikke saus is geworden.
Voeg groenten toe en breng aan de kook en laat even pruttelen  wel goed roeren  zet het vuur af en vul de schoongemaakte potten tot aan de rand.Draai het deksel er stevig op en zet de potten op zijn kop..Na 15-30 minuten potjes voorzichtig omkeren.Als ‘t afgekoeld is potjes dateren en donker wegzetten.
Het is zeker een jaar houdbaar.
Eenmaal geopend, alleen met schone lepel erin en in de koelkast bewaren.Lekker voor gebakken aardappels, worst, gehaktballen,hamburgers en blokjes kaas.


Zachte soep

Foto
Een kleine troost voor de zere keel Als het kind al veel snottert dan geen slagroom toevoegen.

Ingrediënten: 
1 ui, 
1 teentje knoflook, 
1 eetlepel boter, 
300 gram wortel, 
400 ml groentebouillon, 
100 ml slagroom, 
zout, peper, 
vers geraspte nootmuskaat, 
1 eetlepel tarwekiemen, 
1 eetlepel rozebottelsap, 
1 eetlepel citroensap, 
1 eetlepel sinaasappelsap, 
1 eetlepel honing

Ui zachtjes fruiten in de boter. Wortelrasp en knoflook toevoegen, kort fruiten. Groentebouillon en slagroom erbij en 15 minuten zachtjes koken. Op smaak brengen met de kruiden. Tarwekiemen toevoegen en de soep pureren. Nu niet meer de soep opwarmen. Op het allerlaatst toevoegen de rozebottel-, citroen- en sinaaasappelsap. Nogmaals op smaak brengen met één of twee eetlepels honing.


Hutspot 

Foto
Ingrediënten:
750 gram aardappels in blokjes, 
750 gram winterpeen, in de lengte doorgesneden,
3 grote uien in ringen, 
3 eetlepel olijfolie, 
2 dl kippenbouillon,       
1 zure appel in blokjes,
 peper en zout

In een flinke pan ui glazig smoren. Roerbak de aardappels en later de wortels. Giet kippenbouillon in de pan. Appeltjes bovenop leggen. Op een klein pitje een half uur sudderen. Stampen met een stamper (niet met een staafmixer). Als het te droog is een beetje melk of boter erbij. Lekker met gebakken vis.

 

Worteltjestaart 

Foto
Ingrediënten: taart

4 eieren
350 gr suiker
350 cc sla olie
350 gr bloem
0.5 zakje bakpoeder
2 theelepels kaneelpoeder
1tl zout
250 gr geraspte wortel
4 plakken ananas
150 gr walnoten
1 tl vanillesuiker

Bereiding
meng de eieren met de suiker tot deze is opgelost
schenk de slaolie door het mengsel en maak er een gladde massa van
voeg bloem, bakpoeder, kaneel (eventueel zout), vanillesuiker bij elkaar en meng dit door de massa
voeg de wortelen, walnoten, in stukjes gesneden ananas toe en schep het door de massa
verwarm de oven voor op 175 graden en bak de taart in 90 minuten gaar


Tip; ook goed te bewaren in de diepvries


Honingworteltjes

Foto
 Ingredienten: 
1 bosje peen, 
30 gram boter, eetlepel honing, fijn geknipte bieslook

Kook de worteltjes gaar in weinig water, giet af. Doe de boter met honing in de pan, verwarm even. Worteltjes erbij, even smoren en garneren met bieslook.


Voorjaarsworteltjes met citroen 

Foto
Ingredienten: 450 gram jonge worteltjes, geschrapt, 
30 gram roomboter boter, 1 theelepel rietsuiker, 
sap van ½  citroen, 
zout en versgemalen peper

Verwarm de oven voor op 230 graden. Snij dikke worteltjes in de lengte doormidden, tot ze allemaal even dik zijn. Bak de worteltjes in de boter in 5 minuten even aan. Roer er de suiker over en laat ze bakken tot ze enigszins gekaramelliseerd  zijn. Doe  er wat water of groentebouillon bij. Na ongeveer 10 minuten als de worteltjes gaar en het vocht verdampt het citroensap toevoegen, omscheppen en op smaak brengen met peper en zout. 

Powered by Create your own unique website with customizable templates.