Basisrecept
Ingredienten: 3-4 kg tuinbonen, 1 takje bonen kruid, zout, 20 g boter, fijngeknipte peterselie.
Dop en was de bonen. Kook ze in weinig water met een takje bonenkruid en een snufje zout gaar in 8 tot 10min. Giet ze af, schud de boter en de peterselie erdoor.
Tuinbonen in de wrap
Ingrediënten: 1kg.verse tuinbonen,1 sjalot, 3a4 ons gesneden serranoham,maak er vierkantjes van, 2 eetlepels olijfolie, zonodig wat zout , een beetje bonenkruid (staat in de kruidentuin). Schil de sjalot en snij ze in fijne stukjes doe ze samen met de tuinbonen in een pan met olijfolie die niet te heet is. Bak lichtjes en roer de bonen af en toe door. Als de bonen zacht zijn de Serrano ham en het bonenkruid toevoegen. Blijf even doorroeren en dek de pan af. Proef eerst even of er nog wat zout bij moet. Laat het 5 minuten sudderen en vul hiermee eens een lekkere krokante wrap. |
Tuinbonen in hamsaus
Kook de bonen gaar. Fruit ondertussen een gesnipperde ui in 20 g boter, voeg 20 g bloem toe, giet al roerende 2 dl bouillon erbij. Voeg 100g in blokjes gesneden ham toe en maak de saus op smaak af met peper en een paar druppels worcestersaus. Roer de saus door de gare uitgelekte tuinbonen. Tuinbonen met Bechamelsaus
Maak een gebonden saus van 25 g boter, 25 g bloem, 2,5 dl melk, zout, nootmuskaat, fijngeknipt bonenkruid of peterselie. Schep de saus door de afgegoten tuinbonen. |
Tuinbonen met boursin, kipfilet en verse tuinkruiden
Ingredienten: 1 pakje Boursin a 150 gram, 500 gram kipfilet, zout, peper, 1 handje verse kruiden, bv., salie , oregano, tijm en rozemarijn, 1/2 bosje peterselie, 25 gram boter, 1 rode paprika, 8 dadels in stukjes, 1 kg gedopte tuinbonen, 1 takje bonenkruid, 1 el melk, 1.1/2 el rijstazijn, 1 flinke hand gemende sla Boursin in een kommetje zacht laten worden. Kipfilet in stukjes snijden en bestrooien met peper, zout en tuinkruiden. In de wok de boter verhitten en hierin de kip in ca 8 minuten gaar bakken. Op het laatst de verse kruiden erbij doen, omscheppen en af laten koelen. De paprika schoonmaken en in reepjes snijden. Dadels halveren, ontpitten en in stukjes snijden. De tuinbonen met het bonenkruid in ongeveer 10 min gaarkoken, niet te gaar, en in een zeef laten uitlekken. Maak een sausje van de zachte boursin, een eetlepel melk, een halve eetlepel rijstazijn en een beetje peper en zout. Doe de afgekoeld kipfilet bij de boursinsaus en schep er dan de dadels en de paprika door. Bedek de bodem van een platte schaal met de gemende salade. De kip-bonen salade erbovenop leggen en garneren met fijngeknipte peterselie. |
Éénpansgerecht met tuinbonen
Ingredienten: 1 grote ui, 1 eetlepel fijngesneden salieblaadjes, 50 gr boter of olijfolie om te bakken , 600 g gedopte verse tuinbonen, 200gr doperwtjes, 200 gr worteltjes , 500 gr nieuwe aardappeltjes in blokjes gesneden, zout, peper, peterselie. Fruit de gesnipperde ui goudgeel in de boter of olie. Doe er een bodempje water bij . Dan de aardappelstukjes en daarop de worteltjes. Laat dit een minuut of vijf zachtjes stoven en dan de tuinboontjes met de doperwten erbij doen. Nog een minuut of vijf doorsudderen. Kijk of er genoeg water op zit, het mag niet droog koken. Maak het stoofpotje af met een handje fijngesneden peterselie en wat peper en zout. Heel lekker hierbij is een stukje zalm, roze gebakken in bv. de grillpan, met een beetje citroensap peper en zout en flink wat verse dille. |
Gesmoorde tuinbonen met salie en tomatenpuree
Ingredienten: 2 kg tuinbonen, 50 gr boter, 1 fijngesneden ui, 1 eetlepel fijngesneden salieblaadjes, 4 eetlepels lekkere tomatenpuree, peper. Fruit de gesneden ui in de boter goudbruin en voeg de salieblaadjes toe. Doe de gedopte tuinbonen erbij met een bodempje water en de tomatenpuree. Laat de groente onder af en toe roeren in 5 tot 10 minuten gaar worden. Maak het geheel op smaak af met versgemalen peper. |
Ovenschotel met tuinbonen
Ingredienten: 500gr aardappelen in schijfjes, 2 kilo verse tuinbonen , 2 ons magere hamblokjes, 3 eieren, losgeklopt met een scheutje melk, peper, zout, 3 uien, in ringen gesneden en lekker gebakken, 1 ons kruidenboter van roomboter, met verse tuinkruiden. bv. kervel, tijm en een paar blaadjes salie De ovenschaal invetten met boter en de oven voorverwarmen 5 minuten bij 200 graden C. Kook de aardappelblokjes even voor, en doe dit ook met de tuinbonen. De voorgekookte tuinbonen verdelen in de ovenschaal dan de magere hamreepjes en leg daarop klontjes van de kruidenboter. De blokjes aardappel leg je op de ham. Dan de gebakken uitjes erover. Klop de eieren een beetje schuimig met een scheutje melk peper en zout. Verdeel dan het eimengsel over de schotel. Strooi er als je wilt nog wat geraspte kaas over. Zet de oven op 200 graden C. en bak het in ongeveer 30 minuten lekker goudbruin . |