In het Volle Leven
  • Info
    • Privacy
    • Abonnementen
    • Plattegrond
    • Spelregels van de Tuin
    • Tuinder
    • CSA
    • Oogstverwachting
    • Oogstbericht
    • Vrijwilligers en Stagiaires
    • Educatie Excursie
    • Tarieven
  • Familiedag
  • Contact
  • Foto's
    • Juni 2006
    • Open dag 2007
    • Zuurkool maken 2008
    • Koken op de tuin 2009
    • Koken op de tuin 2010
    • Open dag 2010
    • wilgentenen vlechten 2010
    • kamp klas 7c 2011
    • Zuurkool maken 2012
    • Atjar maken 2012
    • Maasheggenvlechten 2013
    • Familiedag 2013
  • Assortiment
  • Agenda
  • Recepten
  • Beleving van een oogstlid
  • Nieuwe pagina

Delicatesseprei

Foto
Ingrediënten:

8 stuks jonge prei, niet al te dik
Roomboter of 3 eetlepels olijfolie

Peper en zout
Verse citroensap

De prei in stukken van 10 cm snijden en schoonmaken. Koken in een beetje water met zout tot ze net gaar zijn, blancheren dus.  De prei husselen met citroensap, roomboter of olijfolie en peper naar smaak. In een platte vuurvaste ovenschaal doen. Onder de grill lichtbruin bakken.


Prei- mosterdsoep 

Foto

Ingrediënten : 1 liter water, 
1 kleine prei, 
1 sjalotje, 
1 teentje knoflook, 
30 gr boter, 
30 gr bloem, 
1 ½ bouillonblokje, 
1 dl droge witte wijn, 
1 dl kookroom
2 eetlepels dijonmosterd, 
vers gemalen peper en zout naar smaak, 
2 takjes peterselie 

Maak de prei schoon, en snij hem in heel dunne ringetjes. Pel de knoflook en het sjalotje en snipper ze fijn. Laat de boter smelten en  fruit het sjalotje even glazig. Doe er de knoflook en de fijngesneden prei bij en bak nog even door. Doe  het meel erbij en roer dit er doorheen, dan wat water erbij tot het een gebonden gladde massa is. De bouillonblokjes erbij en de rest van het water even zachtjes laten pruttelen, als het  blokje is opgelost het vuur uitzetten.  Dan de mosterd, wijn en de room  erdoor roeren en niet meer laten koken. 

Proef of er nog wat peper en zout bij moet. Knip de peterselie fijn boven de soep en serveer direct. Deze soep is snel klaar en heel lekker.

Preitaart 

Foto
Ingrediënten:

4 stuks grote prei
4 eieren
300 gram verse zalm in stukjes (of zalmsnippers) of uitgebakken spekjes of hamblokjes
2 dl creme fraiche/slagroom
verse dille, verse tijm
citroensap
75 gram geraspte oude kaas of emmentaler

Schoongemaakte en in stukjes gesneden prei en de tijm roerbakken. De prei moet knapperig blijven. Zalm er doorheen scheppen en even zachtjes doorbakken. Citroensap er doorheen roeren. Het geheel in een ingevette ovenschaal doen. De eieren, de geraspte kaas, de creme fraiche, de dille, peper en zout klutsen. Dit over de prei gieten. Bak het in 20 min. in de oven op 180 graden. Tip: u kunt reepjes bladerdeeg bovenop de prei leggen.



 Prei met visschotel 

Foto
Ingrediënten:

1 kg prei
1 pond witte vis, bijvoorbeeld kabeljauw of koolvis, aan de moot met vel. U kunt aan de visboer vragen om de graat eruit te halen. Dit recept kan met de vis in één hele moot of in 4 moten gesneden. Als u een hele moot neemt is het staartstuk het lekkerste.
1 grote citroen in 8 schijfjes gesneden
4 takjes verse rozemarijn
8 plakjes bacon
Voor het kruidenmengsel:
2 theelepels verse tijm
1 eetlepel rozemarijn
1 laurierblaadje
peper en zout
2 eetlepels citroensap
3 eetlepels olijfolie

Stamp de ingrediënten van het kruidenmengsel met een vijzel fijn tot het zout groen wordt. Doe er de olijfolie en het citroensap bij. Proef of je het lekker vindt. Maak de prei schoon en snij ze in stukken van 5 cm lang. Breng een pan water aan de kook met wat zout, voeg de prei en kook ze in 3 minuten. Vang het water op voor een soepje voor de volgende dag. Laat de prei even uitwasemen in een vergiet. Doe het kruidenmengsel, de 8 citroenschijfjes en de 4 rozemarijntakjes met de vis en de prei in een kom en hussel door elkaar. Vet een braadslee in, leg de visfilets op het vel in de braadslee. Schep het preimengsel erop. Leg de baconplakjes op elk stukje vis. Midden in een voorverwarmde oven (op 200 graden) 15 minuten gaar bakken. Let op dat de bacon niet verbrandt en controleer of de vis gaar is voor je de oven uit zet.


Powered by Create your own unique website with customizable templates.