In het Volle Leven
  • Info
    • Privacy
    • Abonnementen
    • Plattegrond
    • Spelregels van de Tuin
    • Tuinder
    • CSA
    • Oogstverwachting
    • Oogstbericht
    • Vrijwilligers en Stagiaires
    • Educatie Excursie
    • Tarieven
  • Familiedag
  • Contact
  • Foto's
    • Juni 2006
    • Open dag 2007
    • Zuurkool maken 2008
    • Koken op de tuin 2009
    • Koken op de tuin 2010
    • Open dag 2010
    • wilgentenen vlechten 2010
    • kamp klas 7c 2011
    • Zuurkool maken 2012
    • Atjar maken 2012
    • Maasheggenvlechten 2013
    • Familiedag 2013
  • Assortiment
  • Agenda
  • Recepten
  • Beleving van een oogstlid
  • Nieuwe pagina

Indische boontjes

Foto







Ingrediënten:

500 g varkensfricandeau of nasivlees, 
2 uien , 
2 teentjes knoflook , 
1 theel. 
djahé , 
scheutje azijn , 
1 eetl. bruine suiker , 
1 bouillonblokje, 
peper en zout , 
1 kopje water , 
¾ kopje ketjap

voor de boontjes:
1 ui, 
500 g sperciebonen, 
2 theel. Tamarinde, 
1 eetl. bruine suiker, 
flinke mespunt laos, zout, 
1mespunt sambal oelek, 
1 blok santen (kokos), 
water, 
knoflook

 Het vlees in stukken snijden en bruin bakken. Het vlees uit de pan halen en de fijngesneden ui met de knoflook fruiten. Djahé, scheutje azijn, suiker, peper, zout, bouillonblok, water en ketjap toevoegen. Het vlees er weer bij doen en gaar laten worden.

Bereiding van de boontjes: de fijngesneden ui met de knoflook fruiten. De tamarinde, laos, suiker, sambal en het zout toevoegen. Dan de santen erbij doen, en als deze gesmolten is het gekookte water toevoegen. De boontjes goed wassen en aan de saus toevoegen.

Samen gaar koken en serveren. Serveren met rijst.


Lekkere  boontjes op zijn Indisch met zelfgemaakte seroendeng

Foto
Ingrediënten: 350 gr sperziebonen, 250 gr lekker halfom gehakt, 75  gr taugé, 
1 ui, 
2 teentjes knoflook,
 stukje citroenschil,
6 tomaten, 
1 laurierblaadje, 
1 theelepel bruine suiker, 
1½ theelepel sambal, 
1 deciliter kokosmelk, 
2 eetlepels rijstolie

Maak de boontjes schoon. Verwijder de  puntjes. Breek de boontjes in stukjes van ca. 4 cm.
Verhit een wok en doe er de olie in en beweeg de pan zodanig dat de randen worden ingevet. Bak het gehakt lekker rul en schep het uit de wok. Dan de ui erin en zachtjes goudbruin fruiten, roer regelmatig om. Doe knoflook, sambal en de boontjes er bij. Laat alles, onder voortdurend omscheppen nog  even goed doorbakken.  Dan de suiker, citroenschil, 1 deciliter water en de kokosmelk erbij.
Laat alles aan de kook komen. Schep af en toe om en zet het vuur klein.
Laat alles zachtjes sudderen tot de boontjes beetgaar zijn, niet te zacht. Spoel de taugé in ruim koud water. Laat de taugé goed uitlekken. Schep de taugé en het gebakken gehakt door het boontjesmengsel en proef of er nog wat zout bij moet. Goed doorwarmen. Doe alles in een platte, warme schaal. Snij de tomaten aan kleine stukjes en strooi ze als laatste over de bonenschotel. Serveer er rijst, kroepoek en seroendeng bij. 

Zelf seroendeng maken:

250 gram gemalen kokos, 1 teentje knoflook, 1 theelepel sambal, 1  ui, 1 theelepel laos, 1 theelepel ketoembar, 1 /2 theelepel djinten, 1 eetlepel citroensap, 200 gram pinda's, zout en suiker naar smaak 

Snijd de ui en de knoflook zeer fijn. Maak de kokos iets vochtig en doe alles behalve de pinda's in de koekenpan. Zet op laag vuur en blijf constant roeren totdat de kokos lichtbruin is. Doe er nu 1 eetlepel olie bij en blijf roeren totdat het geheel droog is en de kokos iets bruiner is. Rooster de pinda en doe ze bij het gekruide kokosmengsel. Laat afkoelen en doe alles in een bus die je goed af kunt sluiten


Sperziebonensalade met feta

Foto









Ingrediënten:
500 g gare koude sperziebonen
gesnipperd sjalotje
​1 gesnipperd teentje knoflook, 75 g feta in blokjes, 
1 handje verse basilicum blaadjes, 
1 el pijnboompitten, 
2 eetlepels dragonazijn, 
1 dl olie, 
mosterd, 
zout, peper

Maak een dressing van zout, azijn  olie en mosterd. Rooster de pijnboompitten.

Schep in een slakom de sperziebonen, vinaigrette, sjalot en knoflook door elkaar. Laat dit een minstens een kwartier intrekken. Schep de blokjes kaas en de basilicum door de salade. Strooi er de pijnboompitten over en serveer.


Sperziebonensalade met tomaatjes

Foto
Ingrediënten: 400 g sperziebonen, 1 rode ui, 
1 
eetlepel rijstazijn, 50 gr  cherrytomaatjes, 
1 handje verse basilicum, 
4 el olijfolie.                                                                                                                                                                                     
Kook 400 g sperziebonen in 8 minuten beetgaar. 
Spoel ze af in een vergiet en laat ze uitlekken. Pel 1 rode ui, 
snijd in flinterdunne ringen en meng deze met 1 el azijn. 
Laat dit 10 minuten staan snij de tomaatjes doormidden  en doe ze bij de afgekoelde boontjes, de uiringetjes erbij en alles goed doorroeren. De olie en de azijn met peper en zout door elkaar roeren en over de salade sprenkelen. Doorroeren en een uurtje laten intrekken.

Powered by Create your own unique website with customizable templates.