Ingredienten: (ca. 4 potten) 1kilo aardbeien 1 kilo geleisuiker
Bereiden Verwijder de kroontjes en was de aardbeien. Zorg dat de aardbeien ongeveer gelijke grote zijn door de grootste te snijden. Meng de geleisuiker in een pan met dikke bodem met de aardbeien. Goed doorroeren. zet hierna het vuur aan. Breng de massa al roerend met een houten lepel aan de kook en laat de jam vanaf het moment dat hij goed borrelt 2 minuten doorkoken. Geregeld roeren. Schep schuim dat naar boven komt met een schuimspaan van de jam af. Schenk de jam in goed schoon-gemaakte jampotten. (Wassen met soda in heet water, even laten staan in het water en goed naspoelen met kokend water, zet de hete potjes ondersteboven op een schone theedoek klaar voor gebruik) Sluit ze direct luchtdicht af en laat ze op hun kop afkoelen. Bewaar de jam op een donkere droge plaats.
Bereiden Was de aardbeien met het kroontje eraan schoon. Laat ze goed uitlekken. Basilicum fijnhakken en mengen met de balsamico (azijn). Zet het 2 uur afgedekt in de koelkast om de smaak goed door te laten trekken. Voeg naar smaak de versgemalen zwarte peper toe. Garneer eventueel met een krokant koekje en wat palmsuiker.
Aardbeientaart (suikervrij)
Ingrediënten: 10 plakjes bladerdeeg uit de diepvries of 2 rollen verse bladerdeeg 200 gram bittere chocolade 100 gram geschaafde amandelen 500 gram mascarpone 250 ml. Slagroom 750 gram aardbeien
Bereiden Verwarm de oven voor op 200 °C. Diepvries bladerdeeg: Laat de plakjes bladerdeeg naast elkaar ontdooien. Leg vier plakjes op elkaar en rol op een licht met bloem bestrooid werkvlak uit tot een ronde lap van circa 24 cm. doorsnee (gebruik een bord of de bodem van een springvorm als maat). Leg twee plakjes bladerdeeg en de afsnijdsels van de eerste deegcirkel op elkaar rol deze weer uit tot een lap van 24cm. en snijd er eenzelfde ronde lap uit. Herhaal deze procedure nog twee keer zodat je in totaal 4 cirkels hebt. Rollen verse bladerdeeg: Rol de eerste rol uit en maak een ronde lap van circa 24 cm. doorsnee (gebruik een bord of de bodem van een springvorm als maat). Leg de resten op elkaar en rol deze uit om een tweede cirkel te maken. Dit doe je dan 2 keer zodat je 4 cirkels hebt.
Leg twee deegcirkels losjes opgerold in de koelkast. Leg de overige deegcirkels op twee bakplaten die zijn bekleed met bakpapier en prik met een vork zoveel mogelijk gaatjes in het deeg. Zet ze circa 5 minuten in de voorverwarmde oven. Als de deegcirkels omhoog komen druk je ze voorzichtig plat met een bord en laat nog even bakken tot ze mooi goudbruin zijn. Bak de overige twee deegcirkels op dezelfde manier. Laat afkoelen.
Rooster de geschaafde amandelen in en droge koekenpan omscheppend tot ze beginnen te kleuren en laat ze op een bord afkoelen. Klop de mascarpone en de slagroom met de mixer tot een glad en luchtig mengsel. Zoek de mooiste aardbeien uit en leg deze apart. De andere aardbeien (ongeveer de helft van alle aardbeien) klein snijden door het mascarpone mengel heen mixen zodat deze mooi roze en lekker zoet word. Maak de overige aardbeien schoon en snijd ze in mooie plakjes. Smelt de in blokjes gebroken chocolade au bain-marie (of in de magnetron 3 minuten op circa 600 Watt) en bedruppel de deegplakken met de gesmolten chocolade.
Leg de vier deegplakken naast elkaar en verdeel er het mascarpone mengsel over. Strijk met een spatel glad en verdeel er de amandelen en de aardbeien over. Zet de vier lagen voorzichtig op elkaar. Zet de taart goed koud weg tot je hem op gaat dienen. Snijd de taart voorzichtig met een kartelmes in punten.