Ingrediënten: 250 gram mager rundergehakt 800 gram zuurkool uit het vat 250 gram aardappelen in blokjes gesneden 1 grote ui 1 handje rozijnen 1/3 ananas of een klein blikje 3 eetlepels olijfolie 200 gram pittige geraspte kaas
ingevette ovenschotel Aardappelen 5 minuten voorkoken, zonder zout. De gesneden ui in olie lichtbruin bakken. Daarna het rundergehakt erbij rul bakken. Aardappelen, ananas, rozijnen en zuurkool erbij doen, als het te droog is wat ananassap toevoegen. Dit 5 minuten zachtjes bakken. Proef even of er nog peper en zout in moet.
Alles in de ovenschaal doen. Geraspte kaas er over strooien en 40 minuten in een voorverwarmde oven (175 graden) zetten. Controleer even of de ovenschaal niet te bruin wordt.
Naar smaak kunt u nog kruiden toevoegen (zoals tijm, jeneverbes).
Roergebakken zuurkool
Ingrediënten: 400 g rundergehakt, 4 el olie 500 gr Zuurkool 200 gr zoetzure appelstukjes 450 gr aardappelschijfjes een mespuntje sambal, en een mespuntje gemberpoeder
Kook de aardappelen kort en snijdt ze in schijfjes. Verhit de helft van de olie in een ruime pan of wok. Roerbak hierin het rundergehakt met de sambal en gemberpoeder. Voeg de zuurkool en de appeltjes toe en bak deze al omscheppend 10 minuten mee. Verhit intussen de rest van de olie in een koekenpan en bak hierin de krieltjes of aardappelschijfjes.
Serveer de aardappels en de zuurkool apart. Je kunt in plaats van gehakt ook 4 lekkere saucijsjes krokant en gaar bakken. Dan roerbak je de zuurkool met
Minicroissants gevuld met zuurkool en pruimen
Voor 24 hapjes heb je nodig: 1 pak croissant deeg voor kleine hapjes 2 ons zuurkool 12 geweekte pruimen zonder pit en doormidden gesneden
Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed de bakplaat met bakpapier. Maak de rol croissantdeeg open en snij ze op de inkepingen los. Leg op ieder driehoekje een theelepel zuurkool en een halve pruim. Rol losjes op en leg ze op het bakblik. Bak ze in de hete oven in 8 minuten mooi goudbruin.