Blinis van aardappelen met yacon en kerriegarnalen
Benodigdheden voor 4 personen:
300 gr grof zeezout 200 gr bintjes 2 eieren 3 eetlepels bloem 2 dl melk boter 100 gr Hollandse garnalen 2 lepels kerriemayonaise 80 gr yacon knol
Bereiding:
Leg het zeezout op de bodem van een ovenschaal en leg er de aardappelen op. Pof ze 30 tot 40 min in een oven van 160°C Haal de aardappelen uit de oven als ze gaar zijn, pel ze en plet ze met een vork Maak een beslag met 2 eieren, 3 eetlepels bloem, 2 dl melk en 1 eetlepel gesmolten boter. Klop alles los met de klopper. Kruid met peper en zout. Voeg de geplette aardappelen toe Smelt een beetje boter in de pan of gebruik de pizza steen van Weber en bak er 4 mooie pannenkoekjes of blinis van 12 cm van Kruid de plakjes yacon met een beetje peper, zout en citroensap. Leg op elk bord een blinis Maak de garnalen aan met kerriemayonaise en Bedek de blini’s met garnalen
Smakelijk eten!
Vegetarische Yacon salpicon salade
Salpicon salades worden normaliter gemaakt met vlees (bief), hieronder volgt echter een vegetarische variant voor de liefhebbers: Ingrediënten: - 300 gram halumi kaas (in stukjes gesneden). - 3 tomaten (gesneden). - 2 avocado’s (gesneden of geprakt). - 2 Serrano pepers (in stukjes gesneden). - 1-2 theelepels oregano. - 1 handvol pijnboompitten. - 1 ui (gesneden). - 1 snufje zeezout (naar behoefte). - 1 snufje peper (naar behoefte). - 1 handvol gedroogde uitjes. - 1/3 kop yacon schijfjes of 1 dikke eetlepel yacon poeder. - 1/3 kop olijf olie. - 1/4 kop biologische azijn.
Bereiding: Voeg de olijfolie, azijn, oregano, zout en peper in een grote kom samen en meng deze door elkaar. Voeg daarna de halumi kaas, de tomaten, de in stukjes gesneden ui en de pepers erbij en meng het geheel wederom goed door elkaar. Zet de salade dan aan de kant voor een paar minuten om het geheel even te laten marineren en klaar is de salade!
Carpaccio van Yacon
ingrediënten: 100gr Yacon 1el Amandelschilfers peper en zout 2el vers geraspte Parmezaanse Kaas 2el fijngehakte Peterselie 1tl ingelegde Citroen*, fijngehakt (of eventueel 1 el Citroensap) 2el Olijfolie 1tl Honing
* ingelegde citoenen zijn tekoop bij Marokkaanse winkels
Bereiding: Mix de ingelegde citroen samen met de olijfolie en de honing tot een gladde dressing. Rooster de amandelschilfers in een droge koekenpan tot ze lichtjes bruin kleuren. Schil de yacon en snijd hem in ultradunne plakjes. Een mandoline is daar ideaal voor, maar met een zeer scherp mes lukt het ook. Besprenkel onmiddelijk met citroensap. Schik de plakjes op een schaal, druppel er wat dressing over en bestrooi met Parmezaanse kaas, Peterselie, Amandelen en peper en zout naar smaak. Smakelijk eten.
.
Zoete Yacon smoothie
Ingrediënten: - 3 theelepels yacon poeder. - 2 theelepels bijenpollen. - 1 theelepel goji bessen poeder. - 1 theelepel maqui bessen poeder. - 1 theelepel açai bessen poeder. - 1 eetlepel maca poeder. - 1 eetlepel rauwe cacao poeder. - 1 Braziliaan mango. - 1 Braziliaan papaja. - 1/2 bakje blauwe bessen. - 1/2 bakje bramen. - 1/2-3/4 liter mango-spirulina sap. Bereiding: Voeg alle ingrediënten samen in een blender en mix het geheel tot het een mooie egale substantie heeft gevormd. Giet de inhoud daarna uit over één of meerdere glazen of bekers en garneer het eventueel met een paar kokosschilfers, een snufje rauwe cacao en wat goji bessen
Yacon en prinsesseboontjes met Aziatische aroma's
ingrediënten: 2 tenen look 1el fijngehakte gember 1 pepertje, pitjes verwijderd en fijngehakt 1el olie 500gr prinsessenboontjes gedopt en in stukjes van ca. 4cm gesneden 2el water 250gr yacon geschild en geraspt 1/2tl paprika poeder 1tl suiker 1el sojasaus peper en zout 1/3 kopje geroosterde pindanoten
Bereiding: Verwarm de olie in een kookpan en voeg de look, gember en peper toe. Roer tot de look geurig wordt en voeg dan de boontjrs toe. Roer ca. 3 minuten op hoog vuur. Voeg het water toe, dek de pan af met een deksel en laat op een middelmatig vuurtje ca. 5 minuten stoven. Roer af en toe en voeg meer water toe als het verdampt. Voeg de yacon , het paprikapoeder, de suiker, sojasaus en peper en zout naar smaak toe. Roer regelmatig en laat stoven tot de groenten gaar zijn. Roer er vlak voor het serveren de pindanoten door. Smakelijk eten