In het Volle Leven
  • Info
    • Privacy
    • Abonnementen
    • Plattegrond
    • Spelregels van de Tuin
    • Tuinder
    • Nieuwsbrief
    • Oogstverwachting
    • Oogstbericht
    • Vrijwilligers en Stagiaires
    • Educatie Excursie
    • Tarieven
  • Familiedag
  • Contact
  • Foto's
    • Juni 2006
    • Open dag 2007
    • Zuurkool maken 2008
    • Koken op de tuin 2009
    • Koken op de tuin 2010
    • Open dag 2010
    • wilgentenen vlechten 2010
    • kamp klas 7c 2011
    • Zuurkool maken 2012
    • Atjar maken 2012
    • Maasheggenvlechten 2013
    • Familiedag 2013
  • Assortiment
  • Agenda
  • Recepten
  • Beleving van een oogstlid

Gebakken witlof

Foto
Je moet er eventjes bijblijven terwijl je de groente  bakt maar dan heb je wel iets lekkers.
  Ingredienten per persoon: 
1 kropje witlof, 
1 klontje boter of 1 eetlepel olijfolie

koekenpan of braadpan met dikke bodem, een beetje citroensap en wat  peper en zout, ½ eetlepel suiker

Je maakt de boter of de olie warm in de pan en leg de doormidden gesneden stronkjes witlof naast elkaar in de pan. Strooi er de suiker overheen. Dan zachtjes laten sudderen met het deksel een beetje schuin op de pan, de stoom moet kunnen ontsnappen. Af en toe omkeren en bakken  tot ze een beetje bruin worden, niet te  bruin laten worden. Het witlof moet ook  niet te gaar worden. Als ze een beetje beginnen te karamelliseren  afblussen met een scheut citroensap.                                                                                              Kook hierbij bloemige aardappelen en bak er een runderbraadworstje bij, je kunt dit mager bakken door het op te zetten met een bodempje water , als het water verdampt is, prik  je in de worst en bak verder met het vet wat er vrij komt. Je kunt er op het laatst een jus bijmaken van het  aardappelwater. Zorg dat het worstje mooi bruin gebakken is, doe er dan een beetje aardappelwater bij, als je graag een gebonden jus hebt kun je de jus nog een beetje binden met een theelepeltje aardappelmeel.

Wil je echt caloriearm eten dan neem je rundertartaar in plaats van braadworst  en doe geen suiker meer bij het witlof.

Witlof in een jasje van bladerdeeg

Foto
 Je kookt het witlof eerste een minuut of vijf  in een bodempje water dan een plakje kaas, wat Provençaalse kruiden, ham of lekker mager rookspek eromheen.  Bakpapier op de bakplaat en in een hete oven 200 tot 220 gr in een kwartiertje tot 20 minuten goudbruin bakken.

Ingredienten per persoon: 
1  stronkje witlof, 
1  plakje bladerdeeg, 
Goudse Belegen boerenkaas, 
of een andere kaas met pit, 
kruiden naar smaak, bijv. Provençaalse kruiden

Verwijder de buitenste bladeren van de witlof en snijdt de onderkant eraf. Kook de stronken in ruim kokend water met zout 5 minuten. Ontdooi ondertussen de benodigde bladerdeeg en rol deze uit, totdat ze groot genoeg zijn om rond de witlof te kunnen worden gevouwen. Laat de witlof goed uitlekken. Rol het plakje deeg wat groter uit en leg het witlof met de ham, kaas of wat je er bij doet op het deeg en rol het goed op zorg dat de randen stevig dicht zijn. Rasp nog wat extra kaas over de pakketjes heen.
Voor een extra glanzend effect kun je er nog wat losgeklopt ei overheen strijken.

Dit is een manier van witlof klaar maken die je kan helpen om ook kinderen aan de bittere  smaak te laten wennen.

Powered by Create your own unique website with customizable templates.