Veldsla en winterposteleinsla
Ingrediënten: 150 gram veldsla en/of winterpostelein Voor de dressing: 3 teentjes knoflook, 10 minuten in 3 eetlepels biologische olijfolie laten marineren ½ theelepel tamari 1 eetlepel citroensap 4 eetlepels vers geroosterde zonnebloempitten (in een droge koekenpan voorzichtig roosteren) naar smaak: peper en zout Eventueel erbij: 1 eetlepel honing of diksap, 1 eetlepel mosterd (niet voor kinderen) Was de blaadjes en droog ze in de slacentrifuge. Maak de dressing en meng het door de sla. Voor de variatie twee sausjes die het lekkerst zijn als je ze er apart bij serveert. Kwarksausje: 5 eetlepels kwark en een beetje mayonaise kruidenzout verse tuinkruiden zoals peterselie, bieslook, citroenmelisse en pepermunt Creme fraichesausje: 5 eetlepels creme fraiche 1 eetlepel azijn of citroensap 1 eetlepel mosterd Ter garnering: avocadoreepjes (van tevoren bestrooid met zeezout en citroen) en schijfjes appel of mandarijn |
Vegetarische pasta van winterpostelein met champignons en cashewnoten
Ingredienten: 400 gr pasta,
1 bakje champignons, 1 ui een teentje knoflook, 8 gedroogde tomaten op olie, 1 bosje winterpostelein, 100 gr cashewnoten, parmezaanse kaas. Begin met het schoonmaken en snijden van de uitjes, knoflook en de champignons. Knip stukjes van de zongedroogde tomaatjes. Was de winterpostelein. Als de groenten schoongemaakt en gesneden zijn brengen we een pan water aan de kook voor de pasta. Ondertussen de braadpan verwarmen de olie er in en de ui even bakken, dan de knoflook bij en nog even doorbakken. Knoflook word snel bruin dus eerst de alleen de ui bakken en dan pas de knoflook er even bij. Champignons even meebakken en tot slot de geknipte tomaatjes er bij en dan heb je het groentemixje klaar. De pasta gaat nu in het kokende water. Kook hem ongeveer tien minuten, hou je van zachte pasta dan een paar minuten langer. De pasta afgieten en met heet water even afspoelen. 1 eetlepel olijfolie erdoor roeren, dan plakt hij niet aan elkaar. Doe de pasta terug in de pan en dan gaat de postelein erbij. Laat even doorwarmen, dan kunnen we de roergebakken groenten er ook bij doen. Proef of er nog wat peper en zout bij moet. Zet de Parmezaanse kaas apart op tafel. |
Posteleinsoep
Ingredienten: 500 gram winterpostelein, 250 gram aardappelen,
1 prei, 2 slalotjes, 1 stukje knolselderie, 1 groentebouillonblokje, 1 laurierblaadje, boter, peper & zout Snij de prei in ringen en was ze, snij de knolselderie aan blokjes en maak de sjalotjes schoon en snipper ze. Schil de aardappels en snij ze aan blokjes. Doe boter in een soeppan, doe de sjalotjes erbij en laat ze glazig bakken. De prei erbij en even ombakken. Daarna de aardappelblokjes erbij, een liter water en de groentebouillonblokjes en het laurierblaadje erbij. Alles een kwartiertje zachtjes laten koken. Dan gaat de postelein erbij en nog tien minuten zachtjes pruttelen . Vis het laurierblad eruit en pureer alles met de staafmixer of in de blender. Doe de soep terug in de pan Posteleinsalade
Ingredienten:
1 bos postelein, 50 g geitenkaas, 2 eetlepels lekkere olie, 1 eetlepel citroensap, 10 dadels en pijnboompitten Doe de pitten in een droge pan en zet ze op een laag vuurtje. Zorg dat ze niet aanbranden. Maak in een slakom de dressing van olie en citroensap. Halveer en ontpit de dadels, meng met de dressing. Voeg hierbij de winterpostelein en schep goed om. Doe dan de verkruimelde geitenkaas erdoor. Schep de salade op de borden en bestrooi met de warme geroosterde pitten. |