Veldsla en winterposteleinsla
Ingrediënten: 150 gram veldsla en/of winterpostelein Voor de dressing: 3 teentjes knoflook, 10 minuten in 3 eetlepels biologische olijfolie laten marineren ½ theelepel tamari 1 eetlepel citroensap 4 eetlepels vers geroosterde zonnebloempitten (in een droge koekenpan voorzichtig roosteren) naar smaak: peper en zout Eventueel erbij: 1 eetlepel honing of diksap, 1 eetlepel mosterd (niet voor kinderen) Was de blaadjes en droog ze in de slacentrifuge. Maak de dressing en meng het door de sla. Voor de variatie twee sausjes die het lekkerst zijn als je ze er apart bij serveert. Kwarksausje: 5 eetlepels kwark en een beetje mayonaise kruidenzout verse tuinkruiden zoals peterselie, bieslook, citroenmelisse en pepermunt Creme fraichesausje: 5 eetlepels creme fraiche 1 eetlepel azijn of citroensap 1 eetlepel mosterd Ter garnering: avocadoreepjes (van tevoren bestrooid met zeezout en citroen) en schijfjes appel of mandarijn |
Stamppotvan rauwe veldslaIngrediënten: 1kg. aardappelen,
1 pond veldsla, 2 ½ dl warme melk, een klontje boter, wat zout, peper en nootmuskaat. Maak van de aardappelen een lekker aardappelpuree. Lekkere puree maak je met een stamper, nooit met de staafmixer. Gebruik hete melk dan blijft de puree ook heet. Was de veldsla en slinger ze in een theedoek droog, anders word de puree te nat en koelt hij teveel af. Maak eerst een lekkere en smeuïge puree, doe er dan de rauwe veldsla bij en vermeng dit. Zorg dat de veldsla knapperig blijft. Warm zo nodig nog even door tot alles goed heet is. Heel lekker hierbij is een biologische gehaktbal die je aanmaakt met in melk geweekt brood in plaats van paneermeel,verder een ei en verse kruiden zoals peterselie, tijm en rozemarijn fijngewreven met grof zeezout, in de vijzel. Een uitje fijn snipperen en even glazig bakken, nog een scheutje worcestersaus erbij en dan alles heel goed door elkaar vermengen . De ballen even door de bloem rollen en rondom lekker bruin bakken. Roer het aan baksel los met een beetje aardappelwater en doe dit over de stamppot. |
Salade van veldslaIngrediënten: 100 gram veldsla, verse basilicumblaadjes, verse bieslook, bolletje lekkere mozzarella, doos cherrytomaatjes. Maak een dressing van een beetje honing en een beetje olijfolie, grove mosterd en een beetje balsamico. Was de veldsla en snij de worteltjes eraf. Snij de kerstomaatjes in kwarten. Mozzarella in kleine stukjes snijden. Basilicumblaadjes in stukjes scheuren. Bieslook fijn knippen. Zongedroogd tomatenplakje aan stukjes snijden. Dressing maken van honing, mosterd, olie en beetje balsamico azijn. Zo nodig een beetje peper en zout erbij. Voorzichtig alles door elkaar scheppen. Garneer met: 1 plakje zongedroogde tomaat in stukjes geknipt, een paar blaadjes basilicum en 1 lepel geroosterde pijnboompitjes. |