In het Volle Leven
  • Info
    • Privacy
    • Abonnementen
    • Plattegrond
    • Spelregels van de Tuin
    • Tuinder
    • CSA
    • Oogstverwachting
    • Oogstbericht
    • Vrijwilligers en Stagiaires
    • Educatie Excursie
    • Tarieven
  • Familiedag
  • Contact
  • Foto's
    • Juni 2006
    • Open dag 2007
    • Zuurkool maken 2008
    • Koken op de tuin 2009
    • Koken op de tuin 2010
    • Open dag 2010
    • wilgentenen vlechten 2010
    • kamp klas 7c 2011
    • Zuurkool maken 2012
    • Atjar maken 2012
    • Maasheggenvlechten 2013
    • Familiedag 2013
  • Assortiment
  • Agenda
  • Recepten
  • Beleving van een oogstlid
  • Nieuwe pagina

Veldsla en winterposteleinsla

Foto

 Ingrediënten:

150 gram veldsla en/of winterpostelein

Voor de dressing:
3 teentjes knoflook, 10 minuten in 3 eetlepels biologische olijfolie laten marineren
½ theelepel tamari
1 eetlepel citroensap
4 eetlepels vers geroosterde zonnebloempitten (in een droge koekenpan voorzichtig roosteren)
naar smaak: peper en zout
Eventueel erbij: 1 eetlepel honing of diksap, 1 eetlepel mosterd (niet voor kinderen)

Was de blaadjes en droog ze in de slacentrifuge.
Maak de dressing en meng het door de sla.
Voor de variatie twee sausjes die het lekkerst zijn als je ze er apart bij serveert.

Kwarksausje:
5 eetlepels kwark en een beetje mayonaise
kruidenzout
verse tuinkruiden zoals peterselie, bieslook, citroenmelisse en pepermunt

Creme fraichesausje:
5 eetlepels creme fraiche
1 eetlepel azijn of citroensap
1 eetlepel mosterd

Ter garnering: avocadoreepjes (van tevoren bestrooid met zeezout en citroen) en schijfjes appel of mandarijn




Stamppotvan rauwe veldsla

Foto
Ingrediënten: 1kg. aardappelen, 
1 pond veldsla, 
2 ½ dl warme melk, 
een klontje boter, wat zout, peper en nootmuskaat.

Maak van de aardappelen een lekker aardappelpuree. Lekkere puree maak je met  een stamper, nooit met de staafmixer. Gebruik hete melk dan blijft de puree ook heet. Was de veldsla en slinger ze in een theedoek droog, anders word de puree te nat en koelt hij teveel af. Maak eerst een lekkere en smeuïge puree, doe er dan de rauwe veldsla bij en vermeng dit. Zorg dat de veldsla knapperig blijft. Warm zo nodig nog even door tot alles goed heet is.

Heel lekker hierbij is een biologische gehaktbal die je aanmaakt met in melk geweekt brood in plaats van paneermeel,verder een ei en verse kruiden zoals peterselie, tijm en rozemarijn fijngewreven met grof zeezout, in de vijzel. Een uitje fijn snipperen en even glazig bakken, nog een scheutje worcestersaus erbij en dan  alles heel goed door elkaar vermengen . De ballen even door de bloem rollen en rondom lekker bruin bakken. Roer het aan baksel los met een beetje aardappelwater en doe dit over de stamppot.


Salade van veldsla

Foto

Ingrediënten: 100 gram veldsla, verse basilicumblaadjes, verse bieslook, bolletje lekkere  mozzarella, doos cherrytomaatjes. 

Maak een dressing van een beetje honing en een beetje olijfolie, grove mosterd en een beetje balsamico. 

Was de veldsla en snij de worteltjes eraf. Snij de kerstomaatjes in kwarten. Mozzarella in kleine stukjes snijden. Basilicumblaadjes in stukjes scheuren. Bieslook fijn knippen. Zongedroogd tomatenplakje aan stukjes snijden. Dressing maken van honing, mosterd, olie en beetje balsamico azijn. Zo nodig een beetje peper en zout erbij. Voorzichtig alles door elkaar scheppen.

Garneer met: 1 plakje zongedroogde tomaat in stukjes geknipt, een paar blaadjes basilicum en 1 lepel geroosterde pijnboompitjes.

Powered by Create your own unique website with customizable templates.