Kruidige tomaten
Ingrediënten:
8 middelgrote tomaten - per tomaat 1 snuf zout en peper - 2 eetlepels olie - 2 eetlepels fijngehakte peterselie. Was de tomaten, droog ze goed af en snij ze aan het eind zonder steel kruisgewijs in. Strooi zout en peper over de tomaten en grill ze 5 minuten op het rooster met de in gekruiste kant naar onderen, Draai de tomaten om, plaats het rooster eventueel iets hoger en grill de bovenkant van de tomaten nog 5 minuten. Smeer de tomaten tijdens het grillen meermalen in met olie en strooi er voor het opdienen wat gehakte peterselie over. Gegrilde tomaten zijn erg lekker omdat het aroma op deze manier goed behouden blijft. Gegrilde kruidige tomaten passen goed bij vis, gevogelte of vlees. De gekruide tomaten kunnen ook op de barbecue losjes in folie verpakt worden gegrild. |
Drogen van tomaten
Ingrediënten:
1 kg tomaten, 1 tl zout, 1 tl zwarte peper, 2 el oregano, 1 el basilicum, 3 teentjes knoflook, ± 250 ml olijfolie, 500 ml pot met deksel Ontvel de tomaten. Snij ze in de lengte in vieren, verwijder de zaden en leg ze op een bakplaat. Bestrooi ze met zout, gemalen peper, helft van de oregano en de helft van d e basilicum. Schuif de plaat in een oven van 120°C Keer de tomaten na ongeveer een uur. Laat ze 2,5 à 3 uur in de oven drogen totdat ze "uitgedroogd" zijn. Steriliseer de pot en vul deze voor de helft met de olie. Voeg de in stukjes gesneden knoflook en rest van de oregano en basilicum toe. Leg de gedroogde tomaten in de pot en vul bij met olie tot ze bedekt zijn. Zet de pot minstens een week op smaak komen. Bewaar in de koelkast. Tapenade van zelfgedroogde tomaten
Tomaten drogen gaat goed in de oven. Halveer ze en leg ze met de snijkant op een met olijfolie ingevette bakplaat. Strooi er wat rozemarijnnaaldjes tijm en stukjes laurierblad over. Ook een beetje zout en wat ongepelde teentjes knoflook. Zet de oven op 60 graden en laat hem het werk doen na zo’n twintig uur zijn de tomaatjes klaar. Het duurt even maar dan heb je ook lekkere zoete gedroogde tomaten. Doe ze in een potje met olijfolie, je kunt ze in de koelkast een maandje bewaren. Zelfgedroogde tomaten hebben een lekkere zoete smaak. Je kunt daar met verse olijven en een pepertje ook nog een heel lekkere tapenade mee maken. Hiervoor heb je nodig: 2 ons gedroogde tomaatjes, 1 vleestomaat, 2 teentjes knoflook, 2 sjalotjes, 10 groene olijven, 1 theelepel sambal oelek Doe de sjalotjes, knoflook, olijven in de keukenmachine en maal alles niet te fijn. Het kan ook met de staafmixer. Doe de sambal erbij en roer nog even door. De vleestomaat schillen en de pitjes eruit halen, dan in hele en in kleine blokjes snijden. Alles mengen. Is de tapenade een beetje te droog doe er wat olijfolie bij. Heerlijk op stokbrood of toastjes. |
Tomatensoep
Ingredienten:
1 kilo stevige rijpe tomaten zonder velletjes en in stukken gesneden, 1 teentje knoflook gepeld en uitgeperst, een takje rozemarijn, een paar takjes verse tijm, een laurierblaadje, een paar lavas blaadjes(maggi) of een takje snijselderij, een halve uitgeperste citroen, peper, zout een klein beetje suiker, 1 liter water, 2 eetlepels tarwebloem, een klein bakje crème fraisse. Doe de tomaten, alle kruiden, de knoflook en het water in een pan en breng heel zachtjes aan de kook. Laat alles een kwartiertje tot een half uur heel zachtjes trekken. Giet alles door een zeef en druk met een lepel zoveel mogelijk erdoor. Dan in de pan een klontje roomboter smelten de bloem erbij en als dit vermengd is, even van het vuur af en de tomatenbouillon ineens erbij . Weer aan de kook brengen en goed blijven roeren. Als de soep gebonden is het zout,de peper,suiker en het citroensap erbij. Schep de soep in mooie witte soepkommen en garneer met een toef crème fraisse en een beetje peterselie.Tomaten kun je heel makkelijk ontvellen als je ze even in kokend water legt, meteen afkoelen, de velletjes barsten dan en ze laten heel makkelijk los van het vruchtvlees. Zelfgemaakte tomatensoep heeft niet zo,n rode kleur als gekochte soep maar de smaak is veel intenser je proeft echte tomaten. |