Ingredienten: ongeveer 600 gr gesneden rode kool, 2 sjalotten, 2 zure appels, 2-3 eetlepels (olijf)olie, het sap van een sinaasappel, 2 eetlepels rode wijn, 1 laurierblad, 1 theelepel gemalen kruidnagel, 3 eetlepels donkere basterdsuiker zout versgemalen peper, 40 gram parmaham
Verwarm de oven voor op 200 graden C. Pel de sjalotten en snij ze in stukjes. Schil de appel, verwijder het klokhuis en snij in stukken. Schep in een grote, lage ovenschaal rode kool, sjalot, appel, olie, sinaasappelsap, wijn, laurier,kruidnagel, suiker, zout en peper door elkaar. Dek de schaal af met aluminiumfolie. Zet de schaal in het midden van de oven en rooster de kool in circa 1 uur gaar. Verwijder het aluminiumfolie na circa 50 minuten en schep alles om. Bak de parmaham lekker krokant en garneer hiermee de rode kool. Je kunt de ham de laatst tien minuten van de oventijd op een bakpapier in de oven erbij leggen. Als je bij de rode kool gehaktballen wilt maken kun je deze even aanbraden en dan in de oven erbij zetten. Heb je een grillpan dan kun je gegrilde aardappeltjes erbij serveren: schil de aardappelen en maak er dunne schijfjes van, kook ze een paar minuten en giet ze af. Hussel er 4 eetlepels olijfolie, sap van een citroen, wat peper en zout, een lepel rozemarijnnaaldjes, een gesnipperde ui en een uitgeperst teentje knoflook door en grill ze in een hete pan. Heb je geen grillpan, aardappelpuree is ook lekker.
Rode kool met sinaasappels
Ingrediënten:
800 gram gesnipperde rode kool (gaat goed met de dunschiller) 50 gram roomboter of olijfolie 1 ui 2 appels in blokjes 1 ½ dl sinaasappelsap sinaasappelschil van biologische sinaasappel zonder het wit 2 eetlepels bruine suiker of honing 2 theelepels kaneel 4 kruidnagels 2 laurierblaadjes 5 jeneverbessen 75 gram biologische rozijnen
De helft van de boter smelten (de rest van de boter gebruikt u indien nodig bij het bakken). De gesnipperde uitjes zachtjes lichtbruin bakken. Rode kool en alle kruiden erbij doen. Peper en zout naar smaak toevoegen. Na 10 minuten bakken proeven hoe gaar de kool is. Als ze bijna gaar is de appeltjes, rozijnen, de suiker, de sinaasappelsap en de geraspte schil erbij doen. De kool moet knapperig blijven en niet te gaar worden (ongeveer een kwartier totaal).
Rode kool wordt van oudsher in deze streek gegeten als kerstmaaltijd.
Rode kool met wijn en port
Ingrediënten:
500 gram rode kool ( vers gesneden) 1 fles rode wijn
Werkwijze: Meng alle ingrediënten tot en met de rijst en laat het geheel 24 uur in de koelkast trekken. Doe het rodekoolmengsel daarna in een pan en breng het geheel zachtjes aan de kook. Schil en rasp ondertussen de appels en de aardappel en voeg ze na anderhalf uur koken aan de kool toe. Laat de kool nog circa 30 minuten zachtjes pruttelen. Belangrijk is dat de rode kool goed gaar is