In het Volle Leven
  • Info
    • Privacy
    • Abonnementen
    • Plattegrond
    • Spelregels van de Tuin
    • Tuinder
    • Nieuwsbrief
    • Oogstverwachting
    • Oogstbericht
    • Vrijwilligers en Stagiaires
    • Educatie Excursie
    • Tarieven
  • Familiedag
  • Contact
  • Foto's
    • Juni 2006
    • Open dag 2007
    • Zuurkool maken 2008
    • Koken op de tuin 2009
    • Koken op de tuin 2010
    • Open dag 2010
    • wilgentenen vlechten 2010
    • kamp klas 7c 2011
    • Zuurkool maken 2012
    • Atjar maken 2012
    • Maasheggenvlechten 2013
    • Familiedag 2013
  • Assortiment
  • Agenda
  • Recepten
  • Beleving van een oogstlid

Rode kool met sinaasappel  uit de oven

Foto
Ingredienten: ongeveer 600 gr gesneden rode kool, 
2 sjalotten, 
2  zure appels, 
2-3 eetlepels (olijf)olie, 
het sap van een sinaasappel, 
2 eetlepels rode wijn, 
1 laurierblad, 
1 theelepel gemalen kruidnagel, 
3 eetlepels donkere basterdsuiker 
zout 
versgemalen peper, 
40 gram parmaham

Verwarm de oven voor op 200 graden C. Pel de sjalotten en snij ze in stukjes. Schil de appel, verwijder het klokhuis en snij in stukken. Schep in een grote, lage ovenschaal rode kool, sjalot, appel, olie, sinaasappelsap, wijn, laurier,kruidnagel, suiker, zout en peper door elkaar. Dek de schaal af met aluminiumfolie. Zet de schaal in het midden van de oven en rooster de kool in circa 1 uur gaar. Verwijder het aluminiumfolie na circa 50 minuten en schep alles om. Bak de parmaham lekker krokant en garneer hiermee  de rode kool. Je kunt de ham de laatst tien minuten van de oventijd op een bakpapier in de oven erbij leggen. Als je bij de rode kool gehaktballen wilt maken kun je deze even aanbraden en dan  in de oven erbij zetten. Heb je een grillpan dan kun je gegrilde aardappeltjes erbij serveren: schil de aardappelen en maak er dunne schijfjes van, kook ze een paar minuten en giet ze af. Hussel er 4 eetlepels olijfolie, sap van een citroen, wat peper en zout, een lepel rozemarijnnaaldjes, een gesnipperde ui en een uitgeperst teentje knoflook door en grill ze in een hete pan. Heb je geen grillpan, aardappelpuree is ook lekker.


Rode kool met sinaasappels 

Foto
Ingrediënten:

800 gram gesnipperde rode kool (gaat goed met de dunschiller)
  50 gram roomboter of olijfolie
1 ui
2 appels in blokjes
1 ½ dl sinaasappelsap
sinaasappelschil van biologische sinaasappel zonder het wit
2 eetlepels bruine suiker of honing
2 theelepels kaneel
4 kruidnagels
 2 laurierblaadjes
5 jeneverbessen
75 gram biologische rozijnen

De helft van de boter smelten (de rest van de boter gebruikt u indien nodig bij het bakken). De gesnipperde uitjes zachtjes lichtbruin bakken. Rode kool en alle kruiden erbij doen. Peper en zout naar smaak toevoegen. Na 10 minuten bakken proeven hoe gaar de kool is. Als ze bijna gaar is de appeltjes, rozijnen, de suiker, de sinaasappelsap en de geraspte schil erbij doen. De kool moet knapperig blijven en niet te gaar worden (ongeveer een kwartier totaal).

Rode kool wordt van oudsher in deze streek gegeten als kerstmaaltijd.


Rode kool met wijn en port  

Foto
Ingrediënten:

500 gram rode  kool ( vers gesneden)
  1 fles rode wijn

500 cc rode port
200 gram suiker
1 kaneelstokje
2 laurierblaadjes
8 peperkorrels
5 jeneverbessen
2 kruidnagels
1 handvol rijst
2 appels
1 aardappel

Werkwijze:
Meng alle ingrediënten tot en met de rijst en laat het geheel 24 uur in de koelkast trekken. Doe het rodekoolmengsel daarna in een pan en breng het geheel zachtjes aan de kook. Schil en rasp ondertussen de appels en de aardappel en voeg ze na anderhalf uur koken aan de kool toe. Laat de kool nog circa 30  minuten zachtjes pruttelen. Belangrijk is dat de rode kool goed gaar is    

Powered by Create your own unique website with customizable templates.