In het Volle Leven
  • Info
    • Privacy
    • Abonnementen
    • Plattegrond
    • Spelregels van de Tuin
    • Tuinder
    • Nieuwsbrief
    • Oogstverwachting
    • Oogstbericht
    • Vrijwilligers en Stagiaires
    • Educatie Excursie
    • Tarieven
  • Familiedag
  • Contact
  • Foto's
    • Juni 2006
    • Open dag 2007
    • Zuurkool maken 2008
    • Koken op de tuin 2009
    • Koken op de tuin 2010
    • Open dag 2010
    • wilgentenen vlechten 2010
    • kamp klas 7c 2011
    • Zuurkool maken 2012
    • Atjar maken 2012
    • Maasheggenvlechten 2013
    • Familiedag 2013
  • Assortiment
  • Agenda
  • Recepten
  • Beleving van een oogstlid

Pompoensoep I

Foto
Pompoensoep 
1 pompoen
2 flinke uien
2 preien
olie
ruim 1 liter water
1 bouillonblokje
laurierblad
dille
peterselie en snijselderij

Schil en snijd de pompoen in kleine stukjes. Verhit de olie in de pan en fruit hierin licht de gesneden prei en ui. Voeg de stukjes pompoen toe en laat deze mee fruiten. Doe hierna het water en bouillonblokje erbij met de laurier en dille. Kook de soep in ongeveer 30 minuten gaar en dik. Pureer de soep mooi glad. Voeg er op het laatst wat selderij en peterselie aan toe.

Tip: Voor een feestelijke opdiening snij je het kapje van de pompoen en hol je haar van binnen uit. Later kan je de soep in de pompoen opdienen.


Pompoensoep II

Foto
1 pompoen van ongeveer 1,5 kg
2 uien
3 appels
1 eetlepel rietsuiker
½ theelepel kaneel
gember en zout naar smaak

Was de schil van de pompoen, snijdt hem doormidden en haal de pitten er uit. Snijdt de pompoen in blokjes. Het is niet nodig de pompoen te schillen. Fruit de gesnipperde ui met de suiker in olie. Voeg de pompoen en het zout toe. Na ongeveer een minuut 1 liter water, de gesneden appels, de kaneel en de gember toevoegen. Breng de soep aan de kook. Laat 30 minuten zachtjes doorkoken. Pureer de soep glad met een staafmixer.

Roer er vlak voor het opdienen een scheutje room door en snipper er wat verse dille of venkel op.

 


Pompoensoep III

Foto
4 kleine pompoenen
1 grote ui
groentebouillon
olijfolie
citroensap
peper en zout
2 dl slagroom

Neem 4 kleine pompoenen, snij de kapjes (aan de steelkant) eraf. Haal de pitten eruit en apart zetten. Daarna het vruchtvlees eruit schrapen met een lepel.

Fruit de ui glazig in de olie en voeg de pompoen toe. Roerbak dit ongeveer 5 minuten op een groot vuur. Voeg 3/4 liter groentebouillon toe en laat alles 20 minuten zachtjes sudderen. Zet het uit, voeg wat citroensap, peper en zout toe. Klop 2 dl slagroom lobbig. Doe in elk pompoenkommetje een lepel slagroom, schep de hete soep erop en garneer met fijngehakte peterselie. Deze feestelijk opgediende soep maak je nog lekkerder met soepstengels van brooddeeg, gerold in sesamzaad.

Je kunt de soep dikker of dunner maken door te variëren met de hoeveelheid bouillon.

Tip: voeg voor de kinderen appel en kaneel toe.

Voor de pittige eters voeg gember toe of op z’n indisch gember, koriander en komijn.

Versieren met geroosterde pompoenpitten.

Voor de soepstengels: maak een lange sliert brooddeeg en knip met een schaar op lengte. Deze stengels rollen door het sesamzaad en losgeklopt ei met twee eetlepels olijfolie en een beetje zeezout er overheen strijken. Bak ze in 20 minuten in de oven op 175 graden.


Pompoenschijven met sesamzaad

Foto
Ingrediënten:

1 pompoen
2 teentjes knoflook
olijfolie
sesamzaadjes
peper en zout

Pompoenschijven van ½ cm dik snijden. Als de pompoen biologisch is, kunt u de schil er aan laten. De schijven 10 minuten in olijfolie bakken, voeg halverwege de geperste knoflook toe. Zet het uit en strooi er wat sesamzaadjes, peper en zout over.


Pompoentaart

Foto
Ingrediënten:

Piedeeg voor één springvorm
1 grote prei
1 pompoen
3 echte scharreleieren
½ dl creme fraiche of slagroom
nootmuskaat
peper en zout
3 teentjes knoflook
olijfolie

Snij de prei in ringen en 5 minuten smoren. Snij de pompoen in blokjes en voeg toe aan de prei. Verdeel het deeg in een springvorm. Doe de groentemix erin. Klop 3 eieren los met ½ dl creme fraiche of slagroom, peper en zout, nootmuskaat en 3 geperste teentjes knoflook. Giet dit over het groentemengsel en zet de taart ongeveer een uur  in een voorverwarmde oven van 175 graden.

Eventueel bestrooien met geraspte kaas of schijfjes mozzarella en sesamzaadjes of geroosterde pompoenpitten.



Aardappel- pompoenpuree met maïskorstje.

Foto
Ingrediënten:

400 gr. geschilde aardappelen,400 gr. rode pompoenstukjes,150 gr. maïskorrels,
200 gr. mager gehakt,
2 grote uien in stukken gesneden,
2 eetlepels nasi kruiden,
20 gr. roomboter of margarine,
1 ei, 
0,4 l. warme melk,
peper en zout naar smaak.

Kook de pompoen en de aardappelen en uien  gaar en maak er een lekkere puree van met de roomboter ,melk en het ei. Voeg peper en zout naar smaak toe. Verwarm de oven en doe de puree in een ingevette ovenschaal. Je mag de schaal vast in de oven zetten terwijl je het gehakt roerbakt . Doe bij het rulgebakken gehakt de maïskorrels en de geweekte nasikruiden. Dit mengsel gaat bovenop de puree, in een hete oven knapperig goudbruin laten worden. 


Baby-pompoenhapje

Foto
Ingrediënten:

1 kleine pompoen, 
1 zoete appel

Kook de geschilde en in stukjes gesneden pompoen in een beetje water. Overtollig water afgieten en geraspte appel er doorheen mengen. Dit allemaal door de zeef drukken.



Pompoenchutney

Foto
Ingrediënten: 
1 kg pompoen (schoon gewicht), 750 g zure appelen, 
250 gram uien, 
2 a3 tenen knoflook, 
125 g rozijnen, 
250 g rietsuiker, 
3 dl. Inmaakazijn of witte wijnazijn,
1/2 tl kaneel, 
1/2 tl gemalen kruidnagel, 
1/2 tl kerrie, 
1/2 tl gemalen gember, 
1/2 tl kurkuma, 
1 tl zout

Pompoen doormidden snijden[tip;steek een scherp mes in de pompoen tot je voelt dat je aan de pitten zitlaat het mes erin zitten en beweeg het langzaam naar beneden,herhaal dit een paar keer tot dat je helemaal rond bent de pompoen gaat dan langzaam doormidden]. Schraap met een eetlepel de pittenmassa eruit. Snij de pompoen in halve maantjes van 1a2 cm. dik. Schil de partjes en maak er blokjes van. Je moet een kilo schoongemaakte stukjes hebben. De appels schillen en in vieren snijden, de klokhuizen verwijderen en in blokjes snijden. Uien en knoflook pellen en snipperen.

Appels, pompoen, ui en knoflook in een pan leggen en er de goed gewassen en uitgelekte rozijnen aan toevoegen. De azijn met de suiker mengen en samen met de specerijen en het zout toevoegen. Het geheel al roerend aan de kook brengen en zonder deksel 1 uur koken. Regelmatig roeren om aanbranden te voorkomen. Wanneer er te veel vocht verdampt, kan er nog wat witte wijn of azijn bij gedaan worden. 

De chutney ten slotte op smaak brengen met zout en heet in schone potten gieten, jampotjes of  zoiets (zet de potten eerst op een theedoek, zodat ze niet barsten). De potten direct sluiten, omkeren en vijf minuten op hun deksels laten staan.



Pompoensouffle

Foto
Ingredienten: 500 gr pompoen in blokjes, 
3 theelepels kerriepoeder, 
3 eieren, 
125 gr pittig geraspte kaas

Hoge ovenschaal invetten. Oven voorverwarmen op 200 C. Pompoenblokjes in bodempje water gaar koken (ong. 15 min). Eieren scheiden. Eigeel los kloppen en met de kerrie en kaas door het gepureerde pompoenmengsel roeren. Eiwitten stijf kloppen en voorzichtig door de pompoen scheppen. 25 min in warme oven en direct serveren. Is lekker met rijst.

Powered by Create your own unique website with customizable templates.