In het Volle Leven
  • Info
    • Privacy
    • Abonnementen
    • Plattegrond
    • Spelregels van de Tuin
    • Tuinder
    • Nieuwsbrief
    • Oogstverwachting
    • Oogstbericht
    • Vrijwilligers en Stagiaires
    • Educatie Excursie
    • Tarieven
  • Familiedag
  • Contact
  • Foto's
    • Juni 2006
    • Open dag 2007
    • Zuurkool maken 2008
    • Koken op de tuin 2009
    • Koken op de tuin 2010
    • Open dag 2010
    • wilgentenen vlechten 2010
    • kamp klas 7c 2011
    • Zuurkool maken 2012
    • Atjar maken 2012
    • Maasheggenvlechten 2013
    • Familiedag 2013
  • Assortiment
  • Agenda
  • Recepten
  • Beleving van een oogstlid

Stoofschotel met meiknolletjes en komijn 

Foto
Ingrediënten 
voor 3 personen

2 uien
1/2 courgette
2 grote wortels (of kleine winterwortel)
2 meiknolletjes
4 aardappels
1 tomaat
2 kleine blikjes tomatenpuree
1/2 theelepel komijnzaad
1/2 theelepel kurkuma
1 bouillonblokje
mespuntje gemalen gedroogde chilipeper
zout, peper
olijfolie
water

Voorbereiding

Uien in reepjes snijden
Courgette, wortel, geschilde aardappel, geschilde meiknolletjes en tomaat in grove stukjes snijden .

Bereidingswijze

2-3 eetlepels olijfolie in pan doen en uien erin fruiten, daarna alle gesneden groenten erbij doen, de tomatenpuree, het bouillonblokje, het komijnzaad, de kurkuma, een beetje chilipeper en zoveel water dat het geheel een sauserig soepje wordt (ik denk dat ik er wel een 1/2 l water in doe, als het teveel is kun je het langer laten koken). Laten koken totdat de groenten (de aardappels voornamelijk) gaar zijn. Zout en peper naar smaak toevoegen.
Eet smakelijk.

Serveertips

Lekker met couscous met rozijnen


Meiraapjes en raapsteeltjes

Foto
Ingrediënten voor 4 personen

600 gram lamsvlees met bot, 
2 eetl. 
olijfolie, 
1 glas witte wijn, 
sap van 2 granaatappels en 1 sinaasappel, 
20 zoute zwarte olijven, 
1 theel. versgemalen zwarte peper, 
10 kleine raapjes, schoongeboend, in kwarten, 1 grote ui, 
gesnipperd en 3 knoflooktenen, 
fijngehakt, 
1 takje rozemarijn, 
3 bossen raapsteeltjes,
 citroensap.

Bereidingswijze

Bak het vlees snel bruin in de olie,. Blus met de wijn en alle sappen, voeg olijven toe en giet indien nodig nog wat kokend water bij. Voeg ui, knoflook en alle kruiden toe. Laat 1 uur op zacht vuur pruttelen. Voeg dan raapjes toe en laat nog 30 minuten pruttelen. Verwijder kruiden, haal vlees van het bot, snijd het fijn en schep terug in de pan . Verwarm de zeer fijngehakte raapsteeltjes 1 min mee. Besprenkel met wat citroensap.

 


Gestoofde meiknolletjes met courgette

Foto
Ingrediënten voor 2 personen

4 meiknolletjes, courgette van 20 cm (die smaken ze het lekkerst), 150 ml bouillon, boter, ahornsiroop, evt. bindmiddel als agaragar of maïzena.

Hulpmiddelen Koekenpan

Bereidingswijze

Snijd van de meiknolletjes en een courgette dunne plakjes. Doe de bouillon (van een blokje) in een pan en doe er een klontje roomboter bij. Goed mengen en voeg daarna de groenten toe. Laat 8-10 minuten smoren met de deksel erop. Maak af met een scheutje ahornsiroop. Mocht je de saus te dun vinden dan kun je die goed binden met agaragar (of maïzena).

Serveertips

Lekker met aardappelen en een gekookt eitje.


Gestoofde Meiraap met Appels.

Foto
Ingrediënten voor 6 personen

1 kilo zoete appels
6 meiraapjes van dezelfde maat als de appels
4 el honing
zout naar smaak
1 cola glas witte wijn

Voorbereiding
Appels en knollen schilen en in niet te kleine blokken
snijden. Samen stoven in een half cola glas water,
Bereidingswijze
Wijn en 10 gram boter, honing en zout naar smaak.
Laat het geheel in circa 20 minuten gaar stoven bij een
zo laag mogelijke hittebron.


Ash-e Shalgham

Foto


Bereidingstijd:lanager dan een uur.

Keuken:Iraanse keuken

Smaak:Hartig

Techniek:Koken

Soort gerecht:Soepen

Ingrediënten

500 gr. meiraap 100 gr basmati rijst, 200 gr lamsgehakt, 2 grote
uien, 50 gr spliterwten, 1/2 theelepel geelwortel 100 gr verse of 2 tl gedroogde munt,
plantaardige olie, zout, zwarte peper

Voorbereiding

Meng gehakt met geraspte uien, zout en zwart peper. Vorm kleine ballen en braad in olie bruin. Voeg 4-5 glazen heet water toe, de spliterwten en kook over middelmatige hitte voor ongeveer 10 minuten.

Bereidingswijze

Was meiraap en rijst. Schil raap en snijd het in stukken stukken. Voeg beide aan de ash toe. Voeg ook geelwortel, zout toe en zwarte peper. Vermeng goed en sudder over lage hitte voor ongeveer 15-20 minuten onder af en toe roeren.
Indien je verse munt gebruik, spoel en hak fijn. Bak munt in olie over middelmatige hitte voor 2-3 minuten.

Serveertips

Schep de ash in borden en verdeel er de munt over.


Meiraapjes anders

Foto
Ingrediënten voor 8 personen

2 el. olijfolie  meiraapje
1 sjalot 
1 klein knoflookteentje 
2 blaadjes laurier 
2 dl. Groentesap / groentebouillon 
50 gr. reuzel 
4 blaadjes salie
peper - zout
Saus:
5 dl. karnemelk - 1 el. slagroom - 4 blaadjes salie - 1 eierdooier - 100 gr. boter

Bereidingswijze

Snijd het meiraapje fijn, spoel de stukjes en dep ze droog. Laat de reuzel smelten tot hij een blonde kleur heeft en fruit er de stukjes meiraap in. Voeg vervolgens de fijngesneden sjalot, knoflook en laurier toe. Laat alles zachtjes stoven, voeg peper en zout toe en bevochtig met het groentesap. Laat nog ong. 20 minuten zacht koken en het vocht verdampen.
Maak de saus: doe de room, karnemelk en salieblaadjes in een pannetje en laat inkoken tot 1/5 van het volume. Giet de saus door een fijne zeef. Klop in een bain-marie de eierdooier met een lepel koud water op tot een schuimig mengsel. Voeg de gesmolten boter toe, klop nog wat op en houd de bereiding warm in de bain-marie.
serveer met lamskoteletjes bestrooid met peper en gehakte salieblaadjes.
Bind de karnemelksaus met de Hollandaise saus en giet wat van het mengsel bij het koteletje. 

Meiraapjessoep

Foto
Ingrediënten voor 4 personen

-12 meiraapjes (dik geschild en in plakjes gesneden)
-125 g boter
-1,5 l melk
-zout, gemengde kruiden, witte peper
-droog brood (zo dun mogelijk gesneden)

Voorbereiding

  • breng een grote pan water aan de kook en doe de meiraapjes erin
  • deksel op de pan en deze van het vuur nemen
  • giet na 5 min de raapjes af
  • dompel ze in koud water en laat ze uitlekken 

Bereidingswijze

  • smelt de helft van de boter en smoor de raapjes erin, maar niet laten bruin worden!
  • voeg de melk, zout, kruiden en peper toe en laat alles met het deksel op de pan zacht sudderen (circa 20 min)
  • als de raapjes gaar zijn zeven we de soep, de raapjes door de zeef drukken
  • voeg kokende melk toe als de puree te dik is en doe de rest van de boter erbij!
  • vanaf nu de soep warm houden, en niet meer laten koken !
  • leg het brood in een terrine en giet de soep erover

Serveertips

Warm serveren


Powered by Create your own unique website with customizable templates.