Waldorfsalade van groene selderij
Groene selderij is een variant van de bleekselderij. De stengels hoeven niet geschild te worden en het bladgroen kun je vriesdrogen en daardoor gemakkelijk in kleine porties te gebruiken voor soep of in roerbakschotels.
Ingrediënten: 2 ons kipfilet en reepjes, 4 blaadjes ijsbergsla, rode en gele paprika, 4 stengels groenselderij, een handje gepelde en grof gehakte walnoten, 1 appel in stukjes, 1 eetlepel,gewelde rozijnen, 1 dl. crème fraiche, ½ citroen uitgeperst, 2 theelepels mosterd, 1eetlepel honing, verse kruiden naar smaak (bieslook, peterselie een beetje rucola) Was de groenten en snij ze in stukjes. Maak een dressing van de crème fraiche, citroensap, mosterd en honing. Roer de dressing door de fijngesneden groenten en doe er de walnoten bij. Tot slot de kipfiletstukjes erdoor roeren. Snij een waldkornbroodje doormidden en doe de salade ertussen, Strooi er de tuinkruiden over en serveer met bijv. een kom lekkere pompoensoep. |
Groenselderij harten gestoofd in olijfolie met knoflook en balsamico
Oogst de hele struik groenselderij, ook het hart. Reken een struik per persoon.
Andere ingredienten: 1 teentje knoflook per selderij, 1 el olijfolie per selderij, 1 tl balsamico per selderij, peper en zout. Snij de bladeren eraf zodat je het hart en 10 cm stengel over houd. Snij het onderste stukje van de struik eraf en haal de bladeren los om het zand eraf te wassen. Het binnenste mag aan elkaar blijven. Maak de knoflook schoon en snij het doormidden. Was de selderij goed schoon. Doe de olijfolie in een hapjespan. Verwarm de olie en doe de selderijstengels en de harten die nog aan elkaar zitten in de pan. Doe de knoflook erbij en wat peper en zout. Laat op een klein pitje ongeveer een half uur zachtjes sudderen op de helft van de kooktijd de balsamico erbij doen. Als het nodig is een beetje water erbij doen. Hierbij lekker bloemige aardappelen met een gehaktbal en een bruine jus, maak de jus van het water dat je van de aardappelen giet. Doe er een scheutje ketjap bij. |