Bloemkoolroosjes in de frituur
Ingrediënten:
1 bloemkool gewassen en in roosjes verdeeld 3 eetlepels bloem kruidenzout van dokter vogel Voor het beslag: 200 gram zelfrijzend bakmeel 1 flesje bier 1 theelepel kummel 1 theelepel kurkuma ¼ theelepel cayennepeper zout Maak een dik beslag. Bestuif de bloemkoolroosjes met kruidenzout en bloem en doop ze daarna in het beslag. Bak ze daarna 5 minuten in de frituur op 180 graden. Op smaak brengen met zout, peper en citroensap. |
Bloemkoolsoep met eigengemaakte kruidenzout. Ingredienten: 1 liter water 500 gram bloemkool ½ rode paprika ½ gele paprika eventueel een paar eetlepels doperwten 50 gram gerookte gesnipperde zalm 4 theelepels creamfraice twee eetlepels verse bieslook, 1 laurierblaadje 1 maggi blaadje een paar takjes tijm een rozemarijntakje een klein teentje knoflook, een eetlepel grof zeezout, 2 eetlepels olijfolie, een flinke eetlepel tarwebloem, Doe het laurierblaadje, tijm, rozemarijn en knoflook met het grove zout in de vijzel en roer alles helemaal fijn. Dan heb je een heerlijke kruidenzout pasta die niet alleen lekker is in de soep, maar waar je heel veel gerechten een super lekkere smaak mee kunt geven. verwarm de olie in een soep pannetje en doe er dan alle groenten bij. Roerbak alles een minuut of vijf. Doe er een liter water bij en roer even goed door tot de bloem goed vermengd is met het water. Breng het soepje onder af en toe roeren zachtjes aan de kook. Doe er een paar theelepels van de kruidenpasta bij. Laat alles nog een minuut of vijf zachtjes pruttelen . Schep ze in mooie kommetjes en leg er een lepel crème fraiche bovenop, strooi daar een beetje zalmsnippers en fijngeknipte bieslook overheen. Door de garnering met de reepjes gerookte en toevoeging van verschillende kleurtjes groenten wordt het een mooie goed gevulde en gezonde soep. Het meer dan een gewoon bloemkoolsoepje. |
Piccalilly
Ingrediënten: 1 kg seizoensgroenten uit de tuin zoals: witringbiet pompoen (lekker zoet) wortel ui bloemkool broccoli sperzieboontjes kapucijners suikererwtjes suikermais peultjes courgette romanesco venkel 5 potten, schoongemaakt zoals omschreven bij aardbeien jam. 100 gram fijn zeezout 1 liter water 1 eetlepel mosterdzaadjes 1 theelepel mosterdpoeder 1 eetlepel kurkuma 1 eetlepel geraspte gember of gemberpoeder 3 zaadjes kardemom (opengesneden) 5 kruidnagels 2 chili pepertjes zonder zaad 70 gram suiker 1 eetlepel maizena ½ liter zelfgemaakte kruidenazijn Breng het water aan de kook en los hierin het zout op. Laat afkoelen. Was de groenten en snijd ze in mooie stukjes. Groote is afhankelijk van de groente die je gekozen hebt. bv de roosjes van een bloemkool en hele peultjes. Doe de groenten in een grote pan en overgiet ze met het zoute water. Goed afsluiten en op een koele plek 6 uur laten staan. Giet het zoute water af en laat de groenten goed uitlekken. Voeg de kruiden, suiker en azijn toe. De groenten moeten onder de azijn staan. Breng aan de kook en laat 15 minuten zachtjes pruttelen. We nemen een pollepel hete azijn uit de pan en laten dit een beetje afkoelen in een kom. Los de maizena op in 4 eetlepels koude azijn. Roer dit tot een glad papje. Voeg het maizena papje toe aan de warme azijn in de kom. Roer ook dit weer glad. Doe dit in de pan met de groenten. Al roerend zachtjes 5 minuten door laten pruttelen. Roer goed over de bodem zodat het niet aankoekt. Vul de schoongemaakte potten tot aan de rand. Vul een pan half met water, breng dit aan de kook en zet hier de potten in. Zorg dat de potten op 4 cm afstand van elkaar staan. Vul het water aan met kokend water tot de potten net onderwater staan. Laat 15 minuten op hoog vuur doorkoken. Haal de potten met een tang voorzichtig uit het water en zet op een theedoek om af te laten koelen. Dek toe met een theedoek. Als het afgekoeld is potjes dateren en donker wegzetten. Laat een paar weken rusten voor gebruik. Eenmaal geopend, alleen met schone lepel erin en in de koelkast bewaren. De houdbaarheid neemt af zodra de potten geopend worden. |